Trikovi koji pomažu pri pospremanju

Sklonost pretrpavanja svakog kutka kuće ili stana, osobina je s kojom se nosi zaista mnogo stanovnika planeta Zemlje. Problemi nastaju kad slobodnih mjesta za odlaganje polako nestaje, a nove stvari nastave stizati u dom.
Svako se prije ili kasnije mora suočiti s činjenicom da bez pospremanja uskoro neće imati gdje hodati, pa slijedi težak proces rastajanja od dijela prikupljenih stvari unatoč spoznaji da već godinama samo skupljaju prašinu.
Psihološko objašnjenje
Naviku gomilanja nepotrebnih predmeta psiholozi objašnjavaju genetskim nasljedstvom. Naime, prije više desetljeća, dobra su uglavnom bila nedostupna širim masama, pa je svaki hrđavi čavao brižno spreman u ladicu, a odjeća se čuvala za unuke i praunuke. Uz nekoliko korisnih savjeta, bacanje beskorisnih predmeta koji oduzimaju dragocjeno mjesto u domu, pretvara se u moguću misiju. Pritom se beskorisnima smatraju stvari koje nekoliko godina nisu u upotrebi, uništeni predmeti, stvari koje se spremaju samo zbog grižnje savjesti – poput neželjenih poklona, te svi oni predmeti koji jednostavno smetaju u kući.
Metoda magičnih pitanja
Za svaki predmet koji je na rubu izbacivanja potrebno je samome sebi postaviti tri pitanja: 1. treba li mi?, 2. čemu koristi?, 3. usrećuje li me? Predmet nepovratno pripada u koš za smeće ako je barem jedan odgovor negativan.
Metoda kutija
Tri kutije potrebno je označiti natpisima: 1. smeće, 2. upotrebljivo, 3. blago. Svi predmeti koji završe u prvoj kutiji odmah lete iz kuće, dok se oni u trećoj spremaju jer imaju visoku emocionalnu vrijednost. Stvari iz druge kutije mogu se pokloniti dalje, a ukoliko u kutiji ostanu još jednu godinu, spremni su za bacanje.
Imajte na umu:
Savršenstvu ne treba težiti. Stopostotni red nije moguć.
Ne treba čekati “pravi” dan za pospremanje, jer neće doći. Počnite sada.
Postavite sebi manje ciljeve – jedan dan kuhinju, drugi dnevnu sobu…
Uvedite rutinu – svaki vikend se riješite starog papira.
Za svaki novi predmet koji unosete u dom, izbacite jedan stari.
Zabranite odlaganje predmeta na osjetljivim mjestima u kući (iza vrata, na pod i sl.)

A.T. /metro.portal.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.