Sve za Dom

BAšta
Da bi bio lijep, vrt ne mora biti veliki
Zahvaljujući bojama, oblicima i mirisima, cvijetna bašta podstiče unutrašnji mir i ravnotežu,
te kreativnost i motivaciju
Uvijek imajte na umu da je vrt površina koja neposredno okružuje vaš dom i koja na vas, ali i na druge, ostavlja poseban dojam o mjestu u kojem živite. Osim toga, pogled kroz prozor kuće na okolni svijet, prije svega je pogled na vrt. Lični stil u vrtu može se izraziti u njegovoj cjelini, ali i mnogim detaljima. Također, važno je da znate, vrt da bi bio lijep, uopće ne mora biti veliki. Vrt se stvara godinama, a za njegov očaravajući izgled, osim nešto nova, neophodno je mnogo ljubavi i pažnje. Za kreiranje vrta potrebno je mnogo posla i planiranja. Pažljivim planiranjem izbjegavate mogućnost popravljanja i kamufliranja grešaka cvijećem. Prije započinjanja radova potrebno je prepoznati vrstu tla, klimu i podneblje, ali i karakteristike tipiče autohtone vegetacije.
Važno je znati i kako će izgledati objekat uz koji će niknuti vrt, a osim stručne pomoći, bit će vam potreban i osnovni pribor, kao što su rukavice, makaze za obrezivanje, zemlja, đubrivo, sjeme, sadnice, posude za cvijeće, crijeva za vodu, pribor za uređivanje vrta, hemijska sredstva za zaštitu biljaka…
Vrt
Da baštovanstvo ublažava sve vrste napetosti, negativne emocije, prvi je uočio psihijatar Benjamin Rass. Danas je, zahvaljujući njemu, baštovanstvo priznato kao djelotvorna terapija. Zahvaljujući bojama, oblicima i mirisima, cvijetna bašta podstiče unutarnji mir i ravnotežu, te kreativnost i motivaciju. Sijanjem, sađenjem, posmatranjem rasta, cvjetanja i obnavljanja prirode, čovjek dobiva volju za rad na sebi i širenje vlastitih potencijala. Tako postaje zadovoljniji.
Bašta i vrt nisu samo melem za dušu. Boravak na otvorenom, uz kretanje i fizičku aktivnost, melem su i za tijelo, jer relaksiraju i jačaju muskulaturu, normalizira rad krvotoka i srca, a boravkom na otvorenom podstiče proizvodnju vitamina D, zaslužnog za čvrstoću i zdravlje kostiju. Između ostalog, dokazano je da zelenilo uklanja ili donekle ublažava glavobolju, kijavicu i nadraženu kožu, a pomaže i djeci koja pate od poremećaja pažnje.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.