Sve što niste znali o zdravlju srca

Iz godine u godinu raste broj oboljeliih od bolesti srca, uključujući kardiovaskularne bolesti, koronarne bolesti srca, anginu pektoris, infarkt, visok krvni pritisak… No, mnoge srčane probleme možete spriječiti pravim izborima. Otkrivamo vam šest stvari koje zasigurno niste znali o zdravlju vašeg srca.
1. Zdrava ishrana znači zdravo srce. Smanjivši unos trans masnoća i zamijenivši ih sa mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama možete smanjiti rizik od srčanih bolesti. Smanjen unos natrija također pozitivno utječe na zdravlje srca.
2.Pušenje je loše za vaše srce. Pušenje sprječava vaše srce da dobije onoliko kisika koliko mu je potrebno čime se povećava rizik od srčanih problema. Nikotin sužava krvne žile i čini da vaše srce radi više nego što bi trebalo, zbog čega se plak u krvnim žilama izgrađuje brže.
3. Smanjen unos šećera može održati vaše srce zdravim. Da bi smanjile rizik od srčanih problema, žene trebaju ograničiti unos šećera na 100 kalorija dnevno (oko 6 kašika).
4. Redovna tjelovježba može poboljšati zdravlje srca. Baš kao i svaki drugi mišić, redovno vježbanje može ojačati i vaše srce, smanjujući šanse za njegovo obolijevanje. Dovoljno je da vježbate 30-ak minuta nekoliko puta sedmično.
5. Stres može prouzročiti probleme sa srcem. Opuštanje može poboljšati zdravlje vašeg srca. Bilo da se odlučite na yogu ili odmor uz knjigu, važno je da nađete vrijeme za opuštanje.
6. Visok holesterol u krvi povećava šanse za bolesti srca. Nije sav holesterol loš za vaše srce, ali zdrav omjer dobrog holesterola u odnosu na loš može pridonijeti zdravlju srca i umanjiti kardiovaskularne probleme.
Na zdravlje srca trebate početi misliti u vrijeme kada je vaše srce najzdravije. Sada, kada znate i ovih šest stvari o zdravlju srca, možete smanjiti rizik od srčanih problema i živjeti dugim, zdravim životom.
www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.