Svaka boljka svoju biljku ima

RAJSKI VRT ZDRAVLJA
Više hiljada godina duga je historija upotrebe bilja u svrhu liječenja. Savremena zvanična medicina priznaje moć bilja u prevenciji mnogih bolesti, ali u samom liječenju bilje joj je samo pomoćno sredstvo; ljekari preporučuju preparate od bilja samo za blaže oblike bolesti. Međutim, tendencija je i u glavnoj struji medicinske nauke da se sve više otvaraju vrata tradicionalnim oblicima liječenja, a fitoterapija dolazi, svakako, prva.  Ono zbog čega savremeni čovjek radije posegne za sintetičkim preparatima jest njihov brzi učinak. S prirodnim lijekovima potrebno je strpljenje: ono što se zaboravlja jest da je dio liječenja i jačanje strpljenja, te ljudske vrline, u svijetu strke i stresa već dobrano oštećene. Koriste se prirodne tinkture, praškovi, obloge, a najčešće čajevi. Što se tiče naziva čaj, ljekari će požuriti da nas korigiraju, pa nude preciznije nazive pripravaka od bilja: oni koji se potapaju u kipuću vodu su infuzi, a oni koji se dobijaju kuhanjem u vodi su dekokti.  Kako god čaj zvali, i kako god biljku zvali, tradicija i nauka su se složile. Brojna su oboljenja, posebno ona lakša, za koja postoji neki prirodni lijek. Narod je vjerovao da za svaku boljku postoji biljka, ali isticao kao tužnu činjenicu da je ne možemo uvijek naći. Neke su biljke, međutim, dostupne i obilno se koriste. Ne samo za liječenje, nego i u kozmetičke svrhe. Obično se kaže: zdravlje i ljepota su na dohvat ruke. Istina je malo drugačija: zdravlje i ljepota su u prirodi, negdje na kraju grada. Zdravlje možda i na kraj pameti.
NANA
(lat. Mentha piperita)
Opis: Trajna zeljasta biljka, visine oko pola metra. Listovi tamnozeleni, jajoliki, nazubljeni, mirisni. Vjeruje se da je nana jedna od biljaka koju je čovjek u povijesti počeo koristiti kao lijek. Djelovanje: Najčešća upotreba nane je za ublažavanje stomačnih problema (bolova, nadimanja, grčeva, mučnina, povraćanja). Pretpostavlja se da suzbija rast nekih bakterija. Izaziva opuštanje mišića i blago hladi, što je odličan učinak kod tretmana reumatizma, upala živaca, infekcija, prehlada.  Njen ugodan miris razlog je vrlo širokoj upotrebi u pripravljanju raznih preparata za osvježavanje daha. Koristi se i u kulinarstvu kao začin.  Ljekoviti sastojci: Mentol, tanin, eterična ulja, mangan, vitamini A i C itd.
KOPRIVA
(lat. Urtica dioica)
Opis: Kopriva se može naći skoro svugdje u svijetu. Visine od pola metra do 1,5 metar, stabljike uspravne. Korijen je velik. Listovi srcoliki, nazubljeni i prekriveni žarnim dlačicama.  Djelovanje: Prvi blagotvorni učinak koji narod opisuje kao „čišćenje krvi“, potječe od koprivinog diuretičkog svojstva. Zato je odličan pomagač kod liječenja bolesti urogenitalnog sistema, pijeska u bubrezima, kod reguliranja šećera i holesterina u krvi, a kod muškaraca i u liječenju prostate. Mišljenje da liječi slabokrvnost prihvataju i ljekari, i pored toga što postoje i oprečna mišljenja. Olakšava reumatske tegobe i ublažava upale.  Čaj od listova koristi se kao lijek protiv opadanja kose, a ima i niz drugih upotreba u kozmetici. Jestiva je i koristi se za spremanje različitih vrsta jela. U svrhu liječenja koriste se svi dijelovi biljke.  Histamin, kojeg kopriva sadrži, pokretač je alergijskih reakcija.
Ljekoviti sastojci: Fitosteroli, amini (serotonin), minerali (kalij, kalcij, magnezij, fosfor) acetilholin, pantotenska kiselina, aminokiseline, histamin itd.
KAMILICA
(lat. Chamomilla recutita)
Opis: Prepoznatljiva svima po sitnim žuto-bijelim cvjetovima. Siguran ljekoviti status ima i u tradicionalnoj i u službenoj medicini.
Djelovanje: Smatraju je lijekom za sve. Dvije kašičice sušene biljke prelivene šoljom vrele vode – to je uobičajeni čaj koji se koristi za opuštanje, protiv bolova u stomaku, raznih bakterija, depresije, snižavanja temperature, osipa itd. Obloge od kamilice (s mlijekom) učinkovite su i kod menstrualnih bolova. Kupke od kamilice smiruju nervni sistem. Zanimljivo je da liječi i zatvor i proljev; u slučaju zatvora treba je piti sa šećerom, u slučaju proljeva, bez šećera. Podstiče metabolizam kože, zbog čega daje rezultate u liječenju akni, rana, opekotina. Koža lica će, nakon redovitog tretmana, biti nježnija i mekša. Kozmetički efekti vidljivi su i na kosi, već dugo se koristi za dobijanje ili čuvanje svjetlije boje kose. Zanimljivo: kamilicu zovu ljekar za biljke, jer podstiče rast i zdravlje drugih biljaka.  Ljekoviti sastojci: Eterična ulja, flavonoidi, polisaharidi. Sadrži kumarin, koji ima negativne učinke na zdravlje, zbog čega se kamilica mora koristiti umjereno.
MAJČINA DUŠICA
(lat. Thymus vulgaris)
Opis: Majčina dušica ili timijan je grmolika biljka, sitnih, jajolikih sivo-zelenih listića i okruglih cvjetića u raznim nijansama ružičaste i ljubičaste boje.  Djelovanje: S obzirom na spazmolitički učinak, dobra je za umirenje, opuštanje mišića, uklanjanje trbušnih grčeva. Pije se u slučaju raznih želučanih tegoba, bolova i proljeva, djeluje i antibakterijski. Jača nervni sistem i pomaže kod glavobolja. Čaj je učinkovit i kod neurednog mjesečnog ciklusa žene, a kao kupka dobra i za tretman nekih kožnih oboljenja.  Spolja se upotrebljava i utrljavanjem u kožu oko mjesta zahvaćenog reumatizmom ili kao dezinfekciono sredstvo.
Ljekoviti sastojci: Eterična ulja, cineol, timol, karvakrol (koji daje specifični miris, kakav ima i origano); tanin itd.
KANTARION / GOSPINA TRAVA
(lat. Hypericum perforatum)
Opis: Višegodišnja zeljasta biljka, visoka do jednog metra. Na čvrstoj stabljici nalaze se sitni zvjezdoliki žuti cvjetovi, prošarani tačkicama, zbog kojih izgledaju izbušeni (perforirani, otud latinski perforatum).  Djelovanje: Najznačajnije i klinički najzanimljivije djelovanje kantariona je ono protiv blagih oblika depresije, te pojava neobjašnjivog straha kod djece. Da je kantarion antidepresiv, narodu je odavno poznato, kao i njegovo antiseptičko djelovanje zbog čega ga koristi kod liječenja posjekotina, rana, hemoroida, upala desni, opeklina itd. Čajevi se koriste u slučajevima proljeva, upala mišića, enureze kod djece, kašlja i astme.  Kako ima odlično regenerativno djelovanje, koristi se u kozmetici za njegu kože, te u liječenju ranica, akni, čireva.  Nekim sastojcima kantariona pripisuje se neželjeni efekt izazivanja fotoosjetljivosti. Ljekoviti sastojci: Hiperin i hipericin, flavonoidi, izovalerijanske kiseline, tanini, karotenoidi, pektini itd.
LAVANDA
(lat. Lavandula angustifolia)
Opis: Polugrmovita biljka, pri dnu razgranata, pri vrhu obrasla sivo-zelenim listićima, na čijem se naličju nalaze mirisne žlijezde i plavoljubičastim cvjetićima, grupiranim u klasove. Djelovanje: Lavanda se odavno koristi kao lijek protiv glavobolje, nesanice i mišićne napetosti. Antiseptička, antibakterijska, pa i antialergijska svojstva lavande poznata su odavno. I kao imunostimulans lavanda se dugo koristi: protiv slabosti uzimaju se kapi lavande u kombinaciji s drugim preparatima. Prehlada, temperatura, iscrpljenost liječe se pijenjem čaja od lavande, inhaliranjem njenim uljima ili kupkama. Kod bolnih menstruacija, nadimanja, mučnine – uzimaju se kapi lavande na kocki šećera. Pretpostavlja se da snižava visok krvni pritisak.  Lavanda u kozmetici nije značajna samo kao sastojak parfema i toaletnih voda, nego i zbog spektra drugih pozitivnih učinaka, npr. kod tretiranje masne kože i akni. Ljekoviti sastojci: Eterična ulja, flavonoidi, tanini, kumarini itd.
BREZA
(lat. Betula pendula)
Opis: Evo jednog drveta među travkama i grmovima: bijela obična breza je lijepo drvo – vitkog stabla, visine od 15 do 25  metara. Kora stabla je bijela i može se ljuštiti na vrlo tanke slojeve. Lišće četvorokutasto ili trokutasto, nazubljeno. Uz lišće, na brezi vise cvijetne rese. Djelovanje: Čaj od listova breze koristi se kao diuretik, lijek protiv upala mokraćnih kanala, a poznato je da efektno rastvara bubrežni kamenac i pomaže njegovo bezbolno izlučivanje. Ekstrakti iz kore breze su učinkoviti u liječenju ateroskleroze, a pomažu i zdravo reguliranje tjelesne težine. Liječi groznicu, reumatizam, a eterična ulja pomažu pročišćavanje disajnih puteva.  Kozmetička upotreba breze za šampone i sapune proširena je otkrićem ljekovitih učinaka na kožu: čaj je izvrstan za liječenje upala kože, lišajeva itd. Čajem od lišća breze od davnina pere se kosa.  Ljekoviti sastojci: Flavonoidi, katehinski tanini, saponini; kalcij, fosfor i drugi minerali; antiseptičke tvari poput kvajakola i krezola.
BRŠLJAN
(lat. Hedera helix)
Opis: Bršljan je trajna, zimzelena biljka iz porodice penjačica. Listovi su glatki, zeleni, srcoliki, cvijet zelenkast, neobičnog oblika, plod u obliku crvenih bobica. List se najviše koristi u medicinske svrhe, i to obično ekstrakt iz lista.  Djelovanje: S obzirom da su dijelovi bršljana i otrovni, preporučuje se samo korištenje gotovih preparata. Uz kontrolu iskusnih fitoterapeuta, može se piti blagi čaj od listova bršljana, s medom, koji je djelotvoran u liječenju oboljenja disajnih puteva. Podstiče iskašljavanje, a djeluje i spazmolitično (ublažava grč bronhijalne muskulature kod kašlja). Kao kupka, koristio se za olakšavanje reumatskih tegoba. Dobar je diuretik, a pospješuje i probavu. Narod ga je koristio za liječenje polipa u nosu, upale mokraćne bešike, kamena i pijeska u bubrezima te kod nekih kožnih bolesti i infekcija.  Ženama je naročito privlačan njegov kozmetički učinak: nakon nanošenja pripravka od bršljena koža omekša, dođe do jačeg lučenja toksina iz kože, a to se njegovo svojstvo odlično iskoristilo za razbijanje čvorića celulita.  Ljekoviti sastojci: Saponini (alfa-hederin, hederakozid C), tanin, pektin, minerali, jabukova kiselina itd.
Slučajna otkrića
Mnoge se biljke dugo koriste i zbog ljekovitih i zbog kozmetičkih svojstava. Međutim, još uvijek nisu otkriveni svi njihovi blagotvorni učinci. Nisu otkriveni ni mnogi negativni, i to se svakodnevno ispituje. Traži se sve bolja, što učinkovitija i što manje škodljiva mjera i kombinacija bilja. Mnogi se pozitivni efekti otkrivaju slučajno. Npr. početkom 20. stoljeća, francuski hemičar Gattefossé, zadobio je tešku opeklinu ruke. Onako u bolovima, slučajno je gurnuo ruku u prvu posudu koja mu se našla na pultu, a u njoj je bilo eterično ulje lavande. Osim što je rana od opekotine brzo zarasla, nije ostavila nikakav ožiljak. Tako je otkriveno, uz ostala, još jedno moćno djelovanje lavande.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.