Stres

about3

stres može utjecati na mnoge stvari u našim životima, uključujući i menstrualni ciklus. Ponekad smo tako pod stresom da naše tijelo smanjuje količinu hormona što uzrokuje izostanak ovulacije ili nedolazak menstruacije.. Stresne situacije imaju veliki uticaj na menstrualni ciklus, pa ga mogu skratiti ili čak, ukoliko se radi o intenzivnom i dugotrajnom stresu, prouzrokovati potpuni izostanak menstruacije.
Prekid ljubavne veze,  razvodi, stalna frustracije na poslu i  drugi lični “brodolomi” mogu izazvati poremećaj ciklusa.
Stresne situacije pojačavaju lučenje određenih hormonakortizola i prolaktina, a to je poruka za hipotalamus da “izda komandu” za blokadu ovulacije.
Hipotalamus  upravlja menstrualnim ciklusom djelujući na hipofizu, žlijezdu koja reguliše rad jajnika. Koji je to nivo stresa koji izaziva sve ove poremećaje, zavisi od osobine ličnosti i kako se ta osoba nosi sa životnim problemima.
Potrebno je obaviti ginekološki pregled i konsultovati se sa ljekarom oko eventualne terapije. Konzultirajte se sa ljekarom koji vam može pomoći da shvatite što trebate učiniti, da se opustite i ponovno uspostavite normalan menstrualni ciklus

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.