Strah od mraka

Strahovi spavanja djeteta u svojoj sobi su najčešći strahovi koje mala djeca  imaju i oni obično uključuju strah od mraka.
Ovi osjećaji su potpuno normalan dio djetetovog razvoja.
U mnogome  će pomoći ako Vaše dijete nauči kako da se nosi sa svojim strahovima i da shvati da on nije u opasnosti. Ali to je lakše reći nego učiniti. Tu je tanka linija između potrebe da ga ohrabrite i ojačate njegove strahove. Važno je da ne ignorišete njegove strahove, ali s druge strane, ne smijete ga tješiti previše, jer nehotice možete prenijeti  poruku da se on uistinu ima nečega bojati.
Što je u redu a što nije? Provjeravanje ormara, na primjer, ili ostavljanje noćnog svjetla je razumno, ali potrošiti sat vremena svaku večer uvjeravajući svoje dijete da je sigurno da tu spava nije. Također, recite svom djetetu kako ste ponosni na njega ,jer je vrlo hrabar što prespava noć u svom krevetu.
Također možete pomoći Vašem djetetu da prevlada strah govoreći mu o tome kako se Vi nosite sa stvarima koje Vas plaše. Druga taktika je da koristimo našu dječiju maštu u borbi protiv čudovišta. Na primjer, napunite prskalicu ( posudu u kojoj se prije nalazilo sredstvo za čišćenje prozora) sa vodom i napišemo na flaši : “uništavač čudovišta.” Na ovaj način Vi i Vaše dijete možete sprejem otjerati čudovište daleko.
Kao i kod svakog drugog problema, razgovarajte sa pedijatrom Vašeg djeteta, ako i dalje budete zabrinuti za ponašanje svog djeteta.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.