Stimulirati bebin intelekt

Od muzike koju sluša u materici preko  Baby Einsteina,  čini se da svi imaju isto mišljenje na stimulirajući bebin intelekt . Kao moderan roditelj, želja da pružimo našem djetetu najbolji početak je razumljiva i u našoj prirodi je da obezbjedimo sve štom možemo a da bi moglo pomoći intelektualnom razvoju djeteta. Činjenica je da se 75% mozga  razvija do napunjene šeste godine, tako da je nastavak stimulacije razvoja inteligencije primarno za nas kao roditelje!Ali kako biti sigurna da ispravno potpomažemo razvoju pametne bebice? Pročitajte slijedeće savjete!
Prenatalna  Stimulacija
Istraživanja vjeruju da prenatalna stimulacija ima rezulate kod beba koje su više pouzdane i aktivne, kao i one koji su ispred svojih vršnjaka u jezičkom i motoričkom razvoju.
Stimulacija može početi već nakon trečeg mjeseca trudnoće , ali ne zaboravite da muzička stimulacija nebi trebala početi prije petog mjeseca trudnoće kada će vaša beba biti u mogučnosti da čuje. Budite umjereni pri organizaciji stimulacije i smireno upoznajte svoju bebu sa:
•    Ton/zvuk (muzički ili vokalni, naročito glas roditelja)
•     Milovanje (nježno glađenje kao umirujući pokret)
•    Pokret (kao primjer, kada majka vježba ili kada se njiše uz muziku)
Zapamtite da za vrijeme vaše trudnoče, vaše psihičko i mentalno stanje se lako prenosi na vašu bebu, stoga biti smiren u procesu stimulacije je iznimno važno!
Postnatalna Stimulacija
Neposredno nakon rođenja, bebine akcije su samo bazirane na refleksima.Proći će neko vrijeme , prije nego se bebe prilagode na okruženje i počnu se ponašati prema svom skladu. Kako budu dolazili u kontakt sa različitim predmetima, počet će da prave svoje kategorije i smisao njihovog okruženja. Da bi ste im pogli, pokušajte da:
1.    Razgovarajte sa djetetom bez tepanja, kako bi se što prije upoznali sa jezikom
2.    Izvodite ih vani na različite lokacije, kako bi ih što prije izložili vanjskom svjetu
3.    Puštajte muziku u kojoj vaše djete uživa. Koristite njenu/njegovu reakciju kao odgovor
4.    Mazite svoju bebu ili još bolje naučite kako da masirate svoju bebu
5.    Čitajte vašoj bebi
6.    Ne zaboravite da pružite svojoj bebi periode tišine u jendom danu , kako bi osjetila i to!
Neka učenje bude zabava!
Svakodnevno na našem tržištu , pojavi se igračka koja postane hit na tržištu. Bilo da se radi o karticama sa likovima ili nekom vrstom novih komjutera ili kalkulatora koja pomažu djeci pri usvajanju brojeva, mnogi od ovih igrački su skupi i precjenjeni. Najbolje igre koje možete igrati sa vašom djecom su one koje nas okružuju u svakodnevnom životu i na koje su bebe ili djeca navikli. Razmislite o:
•    Igrati se skrivača uz pomoć vaših ruku ( pokrivati prstima oči)
•    Dopustite svom djetetu da zvecka zvečku ili čak da uzme i čistu kuhinjsku kašiku!
•    Plešite sa svojom bebom uz muziku koju vas dvoje volite.
•    Uživajte u toploj kupci. Napravite umirujuće i sigurno prskanje i polijevanje.
•     Začudite ga sa različitim bojama u svom vrtu ili u parku
•    Neka dodirom osjeti sve vrste tkanina koje imate u svom ormaru
7.    Pjevajte mu pjesmice
8.    Zapamtite  da djete okruženo sa dosta ljubavi je najbolja moguća pozadina za razvoj djeteta. Uživajte u ovom uzbudljivom razdoblju otkrića, i zabavite se sa svojom bebom!

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.