Spriječite anemiju

Anemija ili malokrvnost, nedostatak je hemoglobina ili eritrocita, crvenih krvnih zrnaca. Smatra se da veliki procenat žena u reproduktivnom periodu ima anemiju. Najčešći simptomi su slabost, nesvjestica, blijedilo, umor, zadihanost, lomljivost noktiju, opadanje kose …
Dobri izvori željeza su: crveno meso, džigerica, žitarice, riba – skuša, sardine, jaja, grah, integralni ili crni hljeb, lisnato zeleno povrće, suhe kajsije i šljive. Preporučljivo je konzumirati i vino kupine, borovnice, koprivu (kapi), cveklu i špinat.
Kako C vitamin pomaže usvajanje željeza u organizam, a da bi se iz hrane bolje apsorbiralo, korisno je uz obroke uzimati namirnice bogate ovim vitaminom poput salate od paprike, paradajza, sok od naranče, limuna.
Crni i zeleni čaj sadrže supstance koje smanjuju apsorpciju gvožđa, ali ih treba uzimati samo između obroka, a ne prije ili poslije.
Dnevne potrebe za željezom su od 8 do 10 mg dnevno kod odraslih, a kod djece u razvoju i žena u reproduktivnom periodu 10 do15 mg. Zdrave odrasle osobe usvoje samo 10 – 15 posto željeza iz hrane, dok se usvajanje povećava u trudnoći i dojenju.
Inače, nedostatak željeza nastaje uslijed teških krvarenja, poslije operacija u kojima je izgubljeno dosta krvi, obilnih menstruacija, u trudnoći, te kod oboljenja crijeva.
SAVJET ZA VEGETARIJANCE:
Recepti protiv anemičnosti:
Cvekla, mrkva, jabuka
1 kg mrkve
1 kg jabuka
1 kg cvekle
1 kg meda
Priprema:
Sitno izrendati mrkvu, jabuku, cveklu i dodati med. Ostaviti 24 sata da stoji, ocijediti i piti po malu čašicu – fildžan na prazan stomak. Lijek je za jačanje krvi, apetit, naročito za postoperativni oporavak i protiv karcinoma.
Maslačak i limunov sok
Zelene listiće maslačka nasjeći u salatu i jesti sa zakiseljenim limunovim sokom.
Sirće je dobro za one s povećanom masnoćom iako ga treba uzimati pomalo da ne bi došlo do slabljenja krvi.
Jaja i med
40 domaćih jaja
Svako jutro jedno žumance umutiti s kašičicom meda.
Posebno se savjetuje za malokrvnu djecu. Jača krv, poboljšava apetit kao i otpornost organizma. Nakon 40 dana treba pauzirati najmanje mjesec, ukoliko želite ponoviti postupak.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.