Sport prije treće godine

Tri prve godine djetetovog života su godine njegova psihomotornoga razvoja a ne vježbe. Sport zahtjeva usklađeni mišićni napor, otpornost, koncentraciju, što je preuranjeno, pa čak i opasno tražiti od djeteta mlađeg od tri godine.  Djelimična aktivnost koja razvija jednu sposobnost više od druge bila bi štetna za djetetov rast i ravnotežu. Bilo bi dakle pogrešno govoriti o sportu  kad je riječ o fizičkim aktivnostima malog djeteta. U toj dobi dolazi u obzir samo igra.
Sklonost trošenju energije
Uzalud je također tnražiti od djeteta da poštuje pravila igre koja mu nisu primjerena. Pustite ga da trči, skače, penje se kako mu je po volji. Jedine zabrane su one vezane za njegovu sigurnost. Voli voziti tricikl,ali još nezna voziti bicikl na dva točka. S užitkom udara loptu, ali to još nekoliko godina nije pravi nogomet. voli trčati i skakati, ali to nije atletika. Dražesno se vrti, ali to još nije ples. Potičite tu fizičku aktivnost i pratite je pozornim i strpljivim okom.
Sport s roditeljima
Ako želite da vaše dijete sudjeluje s vama u vašim sportskim aktivnostima, da jaše na poniju, ili skija, pričekajte da navrši tri godine čak iako ste iskusan jahač ili skijaš. Izaberite radije šetnju biciklom na kojem će dijete sjediti na malenom sjedištu iza vas vezano
.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.