Šnaucer je pravi izbor

U gradskim sredinama sve je više porodica koje imaju pse, a među omiljenim vrstama je i šnaucer ili pinč. Postoje tri posebne pasmine ovog psa: veliki, srednji i patuljasti. Veliki se rjeđe drže u stanovima, a srednji šnaucer, kojeg najčešće srećemo, je snažan pas, visine i dužine trupa 45-50 centimetara, težine 15 do 17 kilograma.
Šnauceri imaju oštru i tvrdu dlaku, s naglašenim obrvama, bradom i brkovima. Uši su mu visoko postavljene i izgledaju preklopljene. Obično su crni, a ima ih i biber-so kombinacije. Ako ste vlasnik šnaucera, nipošto ne dozvolite da se križaju sa onima druge boje.
Ova vrsta pasa je veoma temperamentne naravi. Ako je čuvar, oštar je i nepodmitljiv, nepovjerljiv prema strancima. Oprezan je i rijetko laje. Nećete pogriješiti ako izaberete baš ovog psa jer je jako privržen i pun ljubavi prema svom vlasniku i porodici u kojoj živi. Dobroćudan je i trpeljiv prema djeci, a kada ima dvorište stalno je u pokretu. Iskusni odgajivači pasa preporučuju ga za držanje u stanu jer mu se dlaka trima i skraćuje pa je nema po cijeloj kući. I kada doživi starost, petnaestak godina, ovaj inteligentni pas ostaje dobre naravi.
Patuljasti šnaucer ima slične karakteristike kao i srednji, s tim da je desetak centimetara niži. Crni šnaucer ima srebrne oznake na glavi, šapama i trbuhu, a svijetli crnu masku. Bijeli patuljasti šnauceri su vrlo rijetki. Dobro se slažu sa ukućanima, a svaku posjetu glasno najavljuju.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.