Školska djeca ne spavaju dovoljno!

Naučnici su utvrdili, djeca ne idu dovoljno rano na spavanje, a nedostatak sna ne može se nadoknaditi dužim spavanjem preko vikenda!
“Nedostatakk sna se ne može nadoknaditi. Ako spavamo premalo tijekom radnog dijela sedmice, a potom ga želite nadoknaditi  vikendom, to će dovesti samo do još više napora”, podsjeća nas doktor Andrejka Kumer Lakner. “Ritam spavanja jako je važan. Ali je, danas strašno narušen, i to ne samo kod djece”, nastavlja.
“Za djecu u dobi od 6 do 10 godina, stučnjaci preporučuju odlazak u krevet oko deset sati, dok je idealno vrijeme za odlazak na počinak za djecu od 9 do 12 godina, sat kasnije. Adolescenti bi trebali svaki dan spavati oko devet sati, dok je odraslim općenito dovoljna 7 do 8 sati sna”, zaključak je istraživanja.

Potreba za količinom sna vrlo je individualna, ljekari preporučuju da napravite mali test: neka vaše dijete odlazi na spavanje svaki dan u isto vrijeme, te spava sve dok se probudi prirodno, dakle bez budilice – tada ćete znati koliko je vašem djetetu sati sna potrebno.

Kumer Laknerjeva procjenjuje da sve više školaraca ne spava dovoljno dugo. “Zadatak roditelja je da naviknu djecu da odlaze u krevet u razumno vrijeme. Nemojte biti popustljivi i dopustiti djetetu da ostane duže budno radi igranja, gledanja televizije do kasno u ponoć, to zaista nije dobro za dijete’, naglašava i dodaje da većina roditelja zapravo nije uopće ni svjesna koliko je važno da njihova djeca odlaze na spavanje prije ponoći.
www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.