Sebičnost djeteta

U svakom momentu morate biti svjesni da je sebičnost jedna od normalnih faza razvoja djeteta, ali i da će ona, s vremenom, proći. Stoga, pažljivo motrite na djecu uzrasta do tri godine koja se igraju zajedno, kako se ne bi desio fizički sukob, udaranje, guranje i slične razmirice.
“U toku zajedničke igre strpljivo i kontinuirano dajte do znanja djetetu da je u redu ukoliko drugo djete želi da uzme njegovu igračku i objasnite mu kako će mu tu igračku sigurno i vratiti. Shvatite da postoje igračke koje vaše djete voli i koje ne želi da deli s drugima. Ostavite te igračke sa strane, samo za njega, kako bi ono imalo osećaj da kontroliše stvari”, savjetuju ljekari, uz napomenu da ne forsirate djete, niti mu pretite, ukoliko ne želi da podeli igračku s drugima. Takvim ponašanjem se može izazvati potpuno suprotan efekat.
Od treće do pete godine
U ovom uzrastu probajte da objasnite djetetu da djeljenje i zajednička igra nije isto što i posjedovanje. “Dok je Katarina kod nas u gostima, igraćete se zajedno tvojim Betmenom, ali će ti ga ona vratiti kad krene kući, neće ga ponijeti sa sobom”, može biti jedno od objašnjenja, ali, prije svega, ukažite djetetu da će doći na red, uz tačnu odredbu o vremenu.
“Budi ti na klackalici pet minuta, a onda pusti drugo dijete. Mama gleda na sat”, bilo bi prikladno objašnjenje. U svakom slučaju, ohrabrujte razmjenu i pozajmljivanje. Ukoliko se drugaru/drugarici vašeg djeteta svidi neka igračka, ohrabrite djete da mu je pozajmi “do sutra”, ili ih podstaknite da razmjene igračke. Takođe, uvedite praksu da drugoj djeci poklanja igračke koje ne koristi.
Ukoliko je djete sebično, izrazite svoje neodobravanje njegovog ponašanja. Ukoliko podjeli nešto s nekim, recite mu da tako treba uvijek da postupa i da ste ponosni na njega.

Izvor: Građanski list

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.