Roditelji organizujte se!

Za mnoge “novopečene“ roditelje zadaće kao kuhanje, spremanje, pranje auta, kupovanje namirnica, kupanje djeteta, spremanje na spavanje i treniranje samoga sebe u svoj toj priči samo su dio dnevnih obaveza. Javlja se osjećaj da se stvari samo gomilaju, a opet nema nikakve alatke ili upute kako pomoći sam sebi odnosno, kako si olakšati situaciju u kojoj se nalaze. Ti sitni poslovi mogu ponekad predusresti one bitne obaveze roditelja kao što su učenje djeteta dobrom ponašanju ili igranju igara i druženju u porodici ili pak jednostavno odmaranje i uživanju u vlastitom miru. Dobra organiziranost je prijeko potreban preduvjet koji vodi prema zadovoljnom životu te vam time omogućava više interakcije s djetetom. Nevjerojatno je koliko organiziranost u sitnim kućanskih poslovima rješavaju problem roditeljskog stresa. Evo nekoliko savjeta kako uz odgajanje djece dobiti željeni mir u kući i slobodno vrijeme za uživanje i odmor:
Pobrinite se da svaka stvar ima svoje mjesto
Spremanje stvari na svoja mjesta mora uvijek biti pravilno. Drugim riječima svaki put stvar mora biti spremljena na svoje stalno mjesto koje ste zajedno odredili. Na primjer igračke uvijek u svoje kutije koje su ispod stola, a čarape uvijek u gornju desnu ladicu.
Spremi potrebno, baci nepotrebno
Iz škole dijete kući obično donese pregršt papira i svojih radova. Sortirajte zajedno stvari i radove koje će djetetu trebati kasnije ili ostati kao uspomena, a ostalo bacite. Ono što ste ostavili svakako organizirano spremite. Tu mogu poslužiti plastične mape sa spiralnim uvezom ili pak skeniranje radova i papira te spremanje u računalo ili CD/DVD. Oni najljepši radovi (crteži, pjesmice, sastavi …) mogu biti uramljeni, te obješeni u dječju sobu ili neko mjesto na zidu predviđeno za to. Zapamtite da je prvi rad vašeg djeteta puno kvalitetniji i topliji i više zaslužuje svoje mjesto na zidu umjesto neke fotografije prirode vama nepoznatog autora.
Operite jedno punjenje perilice dnevno
Ukoliko preskočite koji dan rublje će se nagomilati te će vam dan pranja s vremenom predstavljati sve više poteškoća. Naučite djecu da sortiraju, odnosno odvajaju prljavo rublje od čistog, te ga ostavljaju u za to predviđeno mjesto, odnosno košaru. Sa ovom zadaćom nikad nije prerano.
Održavajte kupatilo čistim i suhim
Brišite ga i čistite na dnevnoj bazi jer u protivnom nered koji se tamo može zateći nakon par dana može postati nesnošljiv. Prljavo rublje stavljajte isključivo u košaru. Umivaonike, kadu, tuš kabinu bolje je lagano obrisati svakoga dana nego čekati tjedna čišćenja i pritom izgubiti više sati ako ne i cijeli dan. Pobrinite se da svaki član obitelji ima svoj ručnik te svoje mjesto za ručnik te da ga tamo i odlaže.
Počnite koristiti veliki zidni kalendar
U kalendar upisujte sve važnije događaje i rasporede koje dolaze. Postavite ga na frekventno i vidljivo mjesto u stanu ili kući. Time nitko od članova obitelji neće biti iznenađen nekim događajem, odnosno, nitko neće zaboraviti na neku obavezi te će uvijek biti pripremljeni. Naučite djecu da se koriste kalendarom, odnosno da steku obavezu i odgovornost prema nekom dogovoru.
Budite uporni i tolerantni. Za tri mjeseca uživat ćete u kontroli i organiziranosti koju ste vi i vaša porodica postigli.

ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.