Rizik od raka gušterače

Rjeđe konzumirajte crveno meso
Osobe koje redovno konzumiraju crveno meso, poput onog pečenog na roštilju, imaju 60 posto veći rizik da će oboljeti od raka gušterače, objavili su američki naučnici.  Istraživanje provedeno na University of Minnesota je pokazalo kako meso pripremljeno na roštilju sadrži visok nivo heterocikličkih amina, hemijskih spojeva za koje je poznato do povećavaju rizik razvoja karcinoma. Podaci prikupljeni od 62.000 osoba u razdoblju od devet godina pokazuju kako ispitanici, koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način, imaju 60 posto veće izglede za rak gušterače u odnosu na ispitanike koji su konzumirali slabije pečeno meso ili ga uopće nisu jeli.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.