Radne navike kod djeteta

Radne navike koje stekne u početnim danima školovanja vašem mališanu će koristiti cijelog života, pa ga naučite onome što treba da zna. Da bi se dijete što prije osamostalili i stekli što idealnije radne navike, djeca bi, morala dosta toga da rade sami.
Dijete treba da se oblači samostalno, da jede bez roditeljske pomoći i da zna da pospremi krevet. Ako to nije savladalo u predškolskom uzrastu, pomozite mu da nauči ove navike u što kraćem roku. Nije pod moranjem da nauči sva slova, čitanje, biologiju, ali da brine o sebi dijete mora da zna prije nego krene u prvi razred osnovne škole.
Malo pred početak školske godine recite djetetu gdje mu stoje sveske, knjige i pribor, kako se sprema ruksak i recite mu da to uradi samo. Čim dobije raspored časova, stavite ga na najbolje mjesto kako bi znalo šta treba da spremi u školu. Ako ide ujutro u školu, naučite ga da spremi ruksak uveče, a ne ujutro pred sami polazak, jer će nešto zaboraviti.

Roditelj treba skupa s djetetom da nauci u kojoj ladici radnog stola se drže sveske, u kojoj bojice, a gdje su blokovi za crtanje, pernica i ostalo… Na njemu je da ih svaki put nakon upotrebe sve vrati na svoje mjesto kako bi mu radni sto bio složen i sređen  i kako bi znalo gdje da ih traži kada mu budu neophodni.
Zlatna pravila
–  Kada dijete dođe iz škole, neophodno je da se odmori, ruča i da nakon toga da se baci na učenje.
– Svakodnevno u isto vrijeme treba da piše zadaću.
– Dijete stalno treba da uči i piše u istom kutku stana.
–  Školske obaveze stalno treba stavljati na mjesto br 1, ispred igre
–  Čak i ako nema ništa za zadaću, dijete treba da sjedi pola sata za svojim radnim stolom.

ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.