Psi čuvari zdravlja

Osim što je “čovjekov najbolji prijatelj”, pas čuva i njegovo zdravlje. Obzirom da psi imaju 1000 puta razvijenije čulo mirisa od nas, istraživanja su pokazala da psi mogu “nanjušiti” prisustvo patoloških procesa kod ljudi.
Počelo je tako što su u policijskim akcijama određene rase pasa trenirali u pronalaženju tijela utopljenika. Ispostavilo se da su psi mogli nanjušiti tijelo koje se nalazilo i do 15 metara ispod vodene površine. Nakon toga su se vršila istraživanja u laboratorijama iz oblasti dermatologije i kancera kože, te se ispostavilo da pas može “osjetiti” promjene koje se dešavaju na zdravom tkivu, a započinju duboko ispod površine kože. Urađen je i eksperiment u kojem su na osobi koja je bolovala od melanoma u početnoj fazi zaljepljeno nekoliko flastera preko ožiljaka, benignih mladeža, te melanoma. Pas je uspio otkriti da se ispod tog flastera krije oboljela koža.
Osim toga, psi su se pokazali kao specijalisti za predviđanje srčanih udara i epileptičnih napada. Jedna vlasnica psa je izjavila kako ima česte i nepredvidive epileptične napade, ali njen pas se uvijek neposredno pred napad veoma uznemiri, tako da ona zna kada treba da sjedne ili legne kako se ne bi povrijedila. Prema studiji Američkog kardiološkog udruženja ustanovljeno je da psi samim svojim prisustvom mogu smanjiti nivo stresa i krvni pritisak kod bolesnika.
Prema svemu sudeći, druženje sa psom ima izuzetno povoljne efekte na psihičko i fiziološko zdravlje ljudi. Možda će psi- ljekari i kod nas naći svoje mjesto u zdravstvu.

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.