Prvi dan u vrtiću

Šta god učinili, vrlo je vjerovatno da će prvog dana poteći suze.Nemojte to preuveličavati i utješite ga: recite mu kako razumjete što se dešava, budite nasmijani i opušteni. Ako postoji mogućnost otpratite dijete do sobe, pokažite muu igračke koje ga obično zanimaju, pobudite njegovu radoznalost za nove igračke s kojima će se moći igrati. Zbližite ga s nekim djetetom koje je već prije upoznalo, u zgradi, parku ili jaslicama. Poljubite ga na rastanku i prepustite ga teti.
Odaberite trenutak kada teta ima dovoljno vremena da ga prihvati. čim vidite da ga je uzela u ruke pokušavajući ga nekčim zaokupiti i razonoditi, najbolje je da odete ne okrećući se.
Vrijeme prilagođavanja
čak iako je vaše dijete išlo u jaslice ili ga je čuvala teta, prvi dani u vrtiću mogu biti teški. To je prirodno. Ne smijete popustiti suzama ili otporu i odbijanju odlaska u vrtić, držite se dobro: važno je naviknuti dijete na redovan odlazak u vrtić. Pokušajte se organizovati tako da u početku sami dolazite po njega, makar to kasnije činio neko drugi.Tu osobu upoznajte sa odgojiteljicom u vrtiću tako da ona zna ko će dolaziti po diejte. Prekid sa poznatom okolinom je velik tako da i dijete za koje se prvih dana čini kako se dobro prilagodilo može početi negodovati poslije nekoliko sedmica kada ga novina ne bude više privlačila. Smatra se da je prilagodba postignuta nakon dva do tri mjeseca.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.