Prirodni sokovi smanjuju rizik za Alzheimerovu bolest

Osobe koje redovno piju sokove iscjeđene iz voća i povrća imaju znatno manje izglede da će patiti od Alzheimerove bolesti, sugerira nova studija.
Prateći gotovo 2000 ispitanika u razdoblju od 10 godina američki naučnici s Vanderbilt University su utvrdili kako osobe koje ovakve sokove konzumiraju više od 3 puta sedmično imaju u odnosu na ljude koji ih piju manje od jednom sedmično Čak za 76% manji rizik obolevanja od Alzheimerove bolesti.

Istraživanje čije je rezultate objavio American Journal of Medicine sugerira kako su za ovaj fenomen odgovorni antioksidansi polifenoli, hemijski spojevi prisutni u voću i povrću koji neutraliziraju negativan učinak slobodnih radikala na stanice mozga. Ranije provedena istraživanja su već povezala ovako nastale promene na čelijama mozga s kasnijom pojavom Alzheimerove bolesti. Druga mogučnost je da prirodni sokovi smanjuju rizik za razvoj povišenog krvnog pritiska te pogoduju dobrom stanju krvnih žila. Neki naučnici Alzheimerovu bolest povezuju i s nedostatnim dotokom krvi prema mozgu.
(plivazdravlje)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.