Pripreme za novorođenče

Spremite najmanje hiljadu KM

Trudnoća je najuzbudljiviji period života, ne samo za ženu, već i za budućeg oca. Ipak, za novog člana obitelji treba se pripremiti, posebno finansijski. Svako će reći, a tako je, dijete je naše, rodilo se valja ga ljuljati. A, ono, još u majčinom stomaku, potpuno je neobezbijeđeno, budućnost mu je neizvjesna, situacija u porodici, najčešće, ništa bolja. Trudnice su nezaštićene, pa nerijetko ostaju i bez posla. Na očevima je dodatno breme, a sreća je ako su u stanju, i bez posla, snaći se. Uvijek ostaje ona, barem za utjehu, svako dijete ima svoju nafaku. Samo, ne zaboravite, može biti dobra, ali i loša.
Novi član
Pred roditeljima veliko pitanje, šta pripremiti i kako ih oboje dočekati nakon izlaska iz bolnice. Lijepo je ići po radnjama i gledati stvari za bebu. Šta je stvarno potrebno, a šta je, popularno „mamipara“, za prvi put velika je nedoumica. Cijene različite, zavise od brenda. Da li možda posuditi od nekog mlađeg člana obitelji koji je to sve već prerastao nekad je veoma ugodno. Svi bismo ga dočekali s novim i u novom, ali nije lako. Istraživali smo, krenuvši od majke koju treba pripremiti za bolnicu. I, sve ovo ako je trudnoća tekla bez problema pa nije bilo potrebe za dužom hospitalizacijom i ranijom najavom ljekara da bi boravak nakon poroda mogao biti duži od dva dana. Od opreme za bebu trebat će ormarići s kadicom ili jastukom (130 KM), krevetić s jogijem te sva oprema (300 KM), iako se često dogodi da beba završi u vašem krevetu. Naravno, ne zaboravite na nosiljku (najjeftinija 30 KM), koja vam je potrebna da iznesete dijete iz bolnice. Tu je i autosjedalica, srećom tek za šest mjeseci (najjeftinija 70 KM), odnosno 180 maraka, srednja cijena što zavisi od kvaliteta. Bebi će trebati i nekoliko flašica i cucli (20 KM). Mnogi pedijatri preporučuju četke za čišćenje flašica i pribor za sterilizaciju, ali uvijek nam je ostavljena stara varijanta – vrela voda. Ako nema problema s dojenjem, flašice vam ne trebaju odmah. Isto važi i za adaptirano mlijeko, čija se cijena razlikuje od proizvođača 7-13 KM. Gdje je opet pumpica za izmuzanje mlijeka. Od 30 KM do 100 KM , zatim krema za bradavice ispucale usljed dojenja, oko 10 maraka, zatim krema protiv pelenskog osipa oko osam maraka, kreme, šampončići, sapun za guzu, oko 15 maraka, što opet zavisi od brenda.
Brzo prazan novčanik
Što se tiče odjeće, dobro je imati nekoliko benkica, kompletića, štramplica, kapica, čarapica, sipera, te naravno komplet za put iz porodilišta – majicu, hlače, kapicu, čarapice, džemperčić (100 KM). Tu su i dječje makazice za nokte (2 KM), češalj (5 KM), aspirator za nos (7 KM)… Dakle, otprilike će vam trebati oko hiljadu maraka za opremu novog člana obitelji. Naravno, ništa nije pod moranje, a sve se mora. Računajte, nešto od ovog dobit ćete na poklon i dobro će doći. Ne ustručavajte se, ukoliko vas pitaju šta je potrebno za bebu, zaista dati pravi odgovor. Jer, jedino se možete osloniti sami na sebe i vama bliske osobe. Država za to ne mari, a želi potomstvo. Sa lošim plaćama, bez stimulacije samo je dobra volja i želja partnera hoće li imati jedno ili više djece. Pojedine općine u BiH izdvajaju za porodilje određene iznose, ili paketiće za socijalno ugrožene. Raspitajte se, i ne paničite. Dok je vas, neće biti ni gladno ni žedno. Ako ništa, za njeg ćete od svojih usta odvojiti!
Za mamu
I za opremanje majke treba oko 200 KM, tako da vam je novčanik prazan dok trepnete. U ovo nismo uzeli u obzir „poklončiće“ za doktore i sestre. Ispod 100 maraka samo na dan poroda, ne možete proći, a gdje je svih prethodnih devet mjeseci. Mami treba grudnjak za dojilje, što je od 5 maraka na pijaci do 50-tak u ekskluzivnim radnjama. Jastučići za dojenje (5-30KM). Higijenski ulošci za pet paketa oko 10 KM.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.