Preuređenje stambenog prostora

Preuređenje stana ne mora obavezno značiti i trošak na hiljade maraka. Ako nemate novaca, a stan vam vapi za promjenom, zasučite rukave, preduzmite ovih nekoliko koraka i približit ćete se onome što smatrate idealnim životnim prostorom.
Svaki prostor traži originalan pristup pri preuređenju, ali da od nečeg počnete dobro će poslužiti ovih nekoliko ideja. Važno je zapamtiti i da se do idealnog imidža neke prostorije dolazi stalnim promjenama i metodom pokušaja. Čak i kad dođete do idealne kombinacije, ona će vam vjerovatno poslije nekog vremena dosaditi ili izaći iz mode. Zato, hrabro u eksperimente!
Prekrečite zidove
Promjena boje zidova svakako je najefektnija promjena koju možete napraviti za malo vremena i sa jako malo novca. Poznato je kako koja boja deluje na psihu, pa zato izaberite željeno raspoloženje i »programirajte« sobu. Boje su relativno jeftine, a količina koja vam je potrebna računa se tako da za dva premaza plafona i zidova treba otprilike onoliko kilograma boje koliko soba ima kvadrata. Ima i boja koje je dovoljno jednom nanijeti, ali su one nešto skuplje. Trebat će vam i bočice tonera, a ako nemate nikakav alat niti opremu, kupite valjak (nemojte najjeftiniji kako bi vam trajao i za ostale sobe u stanu), jednu četku i špahtlicu. Još vam treba najlon za pokrivanje namještaja i spremni ste za rad. Trošak je zaista mali, a promjena ogromna.
Ispremještajte namještaj
Ovaj korak ne košta ništa. Sve lijepo isplanirajte i izmjerite prije nego počnete sa pomjeranjem. Pokušajte za promjenu malo pokvariti simetriju starih garnitura i eventualno neke komade postaviti pod neobičnim uglom. Slobodno rizikujte, ali se držite osnovnog pravila da ne blokirate vrata i prozore. Pokušajte organizirati tako da što manje nameštaja stoji naslonjeno na zid.
Okačite slike, postere i ogledala
Slike, grafike, posteri i ostala umjetnička djela zaista mogu promijeniti karakter neke prostorije. Ne mora to biti vrhunska umjetnost – dovoljno je nešto što će vas razveseliti kada ga ugledate. Naravno, uvijek dolaze u obzir lijepe porodične slike i fotografije, a ovakvi ukrasi govorit će nešto o vama onima koji vas posjećuju.
Ogledala su veoma popularna kao ukras, uglavnom zato što čine prostoriju većom. Kada postavljate ogledalo, pokušajte naći mjesto kako bi se u njemu ogledao neki efektan pejzaž ili arhitektonski element.
Unesite biljke
Prirodna ljepota biljaka je nezamjenjiva u dodavanju živosti i vesele atmosfere bilo kojoj prostoriji. Kao što znate, biljke su uglavnom veoma jeftine i kada imate jednu lako ih je proširiti po čitavoj kući.
Posjetite nekoliko cvjećara i pokušajte zamisliti kako bi se neke od biljaka uklopila u vaš životni prostor. Savjetujte se sa stručnjakom ili iskusnim odgajivačem koje su biljke najlakše za održavanje, pa prema tome i odlučite koju kupiti.
Promijenite presvlake na namještaju
Namještaj je u principu skup, tako da ćete teško moći promijeniti ga za male pare. Međutim, ono što možete učiniti je kupovina ili šivanje novih presvlaka za nameštaj. Veoma su slične presvlakama za auto-sjedišta – jednostavno se navuku preko fotelje, sofe ili trosjeda i daju im potpuno novi izgled. Zgodna stvar kod presvlaka je što se mogu često mijenjati i prati u mašini za veš. Ako je i to teško izvodljivo, unesite onda ukrasne jastuke. Efekat je odličan.
Preuredite vašu kolekciju
Ako ste od onih koji vole skupljati razne kućne predmete i suvenire, možda je krajnje vrijeme da poput iskusnog kustosa svoju rasutu kolekciju preuredite i sakupite na jedno izložbeno mjesto u sobi. Pokušajte je koncentrisati na jednom mjestu i to u manjim grupicama od po tri do pet predmeta, što unosi dodatnu živost kolekciji. Ako je još osvijetlite pogodnim svjetlom, kolekcija može postati biser vaše sobe.
Probajte i neočekivano
Kada ste “tanki” sa parama, jednostavno morate biti kreativni i smjeli da biste postigli efektne rezultate.
Ukoliko pažljivo pogledate, nema predmeta u vašem stanu koji se ne može upotrijebiti na neki neobičan i krajnje neočekivan način.
Na primjer, stakleni stolić kojem je drveni ram propao može se postaviti na dva velika zemljana ćupa i time dobiti neobičnu skulpturu u sobi, koja i dalje ima funkciju stola. Dakle, jednostavnom transformacijom može se dobiti iznenađujući i jedinstven efekat. Ili stolić od starog drvenog kofera, stari ukrašeni tanjuri umjesto na stolu, okačeni na zidu…

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.