Prehlada i gripa

Komplikacije uzrokovane gripom
Gripa je ozbiljnija od prehlade i može biti fatalna za starije osobe, kao i osobe s hroničnim bolestima. Najčešće komplikacije su upala pluća izazvana virusom gripe, bakterijska upala pluća, bronhitis, miokarditis i perikarditis, upala uha, upala sinusa, Reyev sindrom kod djece koja u vrijeme uzimanja lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu imaju gripu, febrilne konvulzije kao posljedica visoke temperature kod djece mlađe od tri godine, a kod ljudi s astmom i drugim hroničnim bolestima pluća može doći do pogoršanja uobičajenih simptoma i povećanja rizika za razvoj upale pluća.
Kako spriječiti prehladu i gripu?
Protiv gripe je vrlo efikasna vakcinacija, dok je prehladu teško spriječiti. Ipak, nekoliko savjeta moglo bi pomoći.
Izbjegavajte boravak u zatvorenim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi. Izbjegavajte, ukoliko je moguće, bliski kontakt s osobama koje imaju prehladu ili gripu, posebno prva dva do tri dana. Perite ruke češće, posebno nakon dodira s predmetima koje je koristila bolesna osoba. Ne dirajte nos i oči. Ni slučajno ne koristite ručnik koji koristi bolesna osoba, čak ni da samo obrišete ruke. Ako su djeca prehlađena ili imaju gripu, nakon igre operite njihove igračke. Provjetravajte i vlažite zrak u prostorijama u kojima boravite. Uzimajte više svježeg voća i povrća, temeljito opranog i vakcinišite se.
Ako ste prehlađeni ili imate gripu, vodite računa o drugima. Prekrijte nos i usta kad kašljete ili kišete i koristite jednokratne papirne maramice i bacite ih odmah nakon upotrebe.
Vakcinacija
Najbolji način prevencije protiv gripe je vakcinacija. Vakcinisati se treba svake godine jer virusi gripe mutiraju pa se zbog zaštite od novih tipova stalno razvijaju nove vakcine. Nakon vakcine se možda možete dan ili dva osjećati bolesno i slabo ili čak imati blago povišenu temperaturu, ali to je posve normalno. Na mjestu uboda mogu su pojaviti oteklina i crvenilo koje nestaju nakon dva dana.
Kome se preporučuje vakcinacija?
Vakcinacija nije obavezna, ali zbog mogućih posljedica od gripe, preporučuje se osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, posebno onima s hroničnim bolestima srca i pluća, zdravstvenim radnicima, oboljelima od HIV-infekcije, ženama koje planiraju trudnoću i bit će trudne više od tri mjeseca u sezoni gripe, djeci starijoj od šest mjeseci na terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. Ako dobiju gripu kada uzimaju takve lijekove, mogu dobiti Reyev sindrom.
Protiv gripe ne bi se trebale vakcinisati osobe alergične na bilo koju komponentu vakcine i osobe koje imaju neku akutnu bolest.
Kako sebi pomoći
Ako dobijete gripu ili prehladu, možete sami sebi pomoći, ubrzati oporavak i ublažiti simptome. Uzimajte puno tečnosti, odmarajte se, vlažite zrak u prostoriji u kojoj boravite i kupite bezreceptne lijekove. Oni neće izliječiti virusnu infekciju, ali će pomoći da lakše prebrodite bolest. Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku. Prehlada i gripa su virusne bolesti i antibiotici neće pomoći.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.