Praznična groznica

Priprema, pozor, praznici
Ulica okićena svjetlećim lampinjonima. Pahulje snijega prolijeću. Prolaznici umotani u tople kapute s kesama i vrećicama u rukama žure. Gužve u gift shopovima i tržnim centrima. Lagano svi tonemo u prazničnu groznicu. Dolazi vrijeme porodičnih okupljanja. Svake godine ista nas pitanja muče šta pokloniti najbližima, šta obući, gdje dočekati Novu godinu? Dosta vam je zadimljenih restorana, kluboa, loše hrane. Ako se tako osjećate i ne ide vam se nigdje, napravite zabavu, pozovite prijatelje i počnite odbrojavanje do nove godine i novih želja.   
Pripreme
Ove godine odlučili ste dočekati praznike u toplini doma. Morate se dobro organizirati. Razmislite o broju gostiju, jelovniku, poklonima, dekoraciji. Prije nego počnete s pripremama, izračunajte sa koliko novaca raspolažete…
Prije kupovine, odredit ćete koliko vam hrane treba, provjeriti koliko imate potrebnih namirnica u kuhinji kako ne biste sebi pravili dodatni trošak. Izmjerite sto na kojem planirate servirati večeru. Većina nas, prije nego krene u kupovinu, zaboravi to uraditi, a oblik i veličina su važni pri odabiru odgovarajućeg stolnjaka. Druga važna stvar je spisak gostiju i raspored sjedenja. Ukoliko imate više gostiju, nego što ih može sjesti za trpezu, švedski sto je vaše rješenje. Postavite ga uza zid blizu kuhinje radi lakšeg posluživanja. Jelovnik ovisi o gostima koji dolaze. Morate odlučiti da li će djeca sjediti zajedno sa odraslima ili ne. Najbolji savjet je da posebno dekorirate sto za djecu.
Napravite mali razmještaj u stanu. Maknite suvišne komade namještaja, ako je moguće. Sklonite na sigurno mjesto skupocjene vaze, koje bi pijani gosti u zanosu slučajno mogli oboriti. Tepihe, posebno ako su bijeli, ćete podići i skloniti daleko od crvenog vina. Dekoraciju shvatite kao igru, pustite mašti na volju i zabavite se.
Za kakav god stil dekoriranja se odlučite, držite se jedne teme. Jarkocrvena, zelena, boja šljive, zlatna i srebrena su idealne praznične boje koje će učiniti da vaš stan zablista. Zlatnu koristite s oprezom. Ako je stavite previše, dekoracija može izgledati neukusno i previše blještavo. Te večeri ne koristitr klasično osvjetljenje. Poželjno je prigušeno svjetlo, a pravi efekt ćete postići svjetlećim lampicama, lampinjonima i svijećama.
Za ugodniju atmosferu zapalite one s aromama mandarine, narandže, limuna ili cimeta. Svijeće ćete ukrasiti svježim cvijećem ili grančicama zimzelenog drveća. Kupite dvadesetak manjih balona u bojama teme koju ste odabrali napunjenih helijem, za koje ćete zakačiti svjetlucave trakice, koje će visiti s plafona. Umjesto balona, poigrajte se sa svjetlećim zvijezdama koje ćete zalijepiti na plafon ili zid. Obavezno kupite Confetti Shootere i puno prskalica koje ćete iskoristiti kad otkuca ponoć. Ako živite u kući, možete u bašti pripremiti mini vatromet.
Dekoracija trpeze
Važno je dobro isplanirati dolazak gostiju, kako biste imali dovoljno vremena za kuhanje i dekoriranje trpeze. Dekoraciji trpeze se posebno posvetite. Potrudite se da izgleda što bolje, jer će upravo za tom trpezom, uz zdravicu, gosti poželjeti jedni drugima sve najbolje u godini koja dolazi.
•    Plavo – srebrena (snježna) kombinacija
Pod pospite srebrenim sitnim pahuljicama i zvjezdicama. Na sto stavite stolnjak boje srebra, a na sredinu stola i ispod svakog tanjira, plave podmetače. Stolice možete prekriti srebrenim materijalom, a na naslonjače zavezati plave mašne. Za tu priliku stavite bijelo posuđe, na koje ćete staviti plave salvete uvezane srebrenim vrpcama za koje će biti zavezane kartice s imenima gostiju. Kartice mogu biti ukrašene pahuljama, a na svakoj napišite neku iskrenu želju ili poruku. Ispecite kolačiće u obliku Snješka ili pahulja za koje možete zavezati kartice sa imenima gostiju i staviti ih u tanjir svakog gosta. Na sredinu stola postavite staklenu vazu s buketom plavih svijeća uvezanih srebrenom žicom. Vazu na dnu možete uvezati plavom vrpcom sa snježnim detaljima.
Umjesto staklene vaze, možete postaviti i plitku providnu zdjelu u koju ćete nasuti vodu, složiti bijelo cvijeće i grančice zimzelenog drveća i okolo postaviti nekoliko plavih plutajućih svijeća. U vodu uspite malo plave vještačke boje zbog boljeg efekta. Za tu priliku spremite kolače s kokosovim brašnom, koje ćete oblikovati u obliku snježnih grudvi (bombice). Čaše ukrasite srebrnim vrpcama.
Još nekoliko kombinacija
•    Crveno – zlatna kombinacija
Razmislite o jarkocrvenom stolnjaku i salvetama, sa zlatnim podmetačima ispod tanjira. Izaberite čaše sa zlatnim rubom. Na sredini stola, možete staviti nekoliko svijeća u ukrašenim svijećnjacima s grančicama zimzelenog drveća ili cvijeća. Isto tako svijeće možete ukrasiti malim vjenčićima od brusnice ili štapićima cimeta. Istopite malo svijeća sa strana i zalijepite štapiće. Ako ne želite svijeće, stavite plitku posudu s vodom, u kojoj će plutati žuto i crveno svježe cvijeće. Sitne kolačiće servirajte u zlatnim korpicama. Napravite buketiće od crvenog cvijeća za koje ćete zakačiti kartice s imenima, a koje ćete staviti na naslonjače stolica. Šampanjac servirajte u visokim uskim čašama s jagodom.
•    Crveno – srebreno – bijela kombinacija
Ako ste se odlučili za bijeli stolnjak, na sredinu stola možete staviti crveni, papirni stolnjak na koji ćete spuštati hranu. Sto možete ukrasiti staklenom posudom u koju ćete staviti crvene i srebrene kuglice, koje ćete dodatno ukrasiti grančicama zelene imele s bijelim bobicama. Na sredinu stola možete staviti crvene svijeće sa srebrenim detaljima. Kartice s imenima gostiju možete ukrasiti crvenim i zelenim vrpcama.
•    Zlatno – ljubičasta kombinacija
Postavite prvo bijeli stolnjak, a zatim na sredinu stola stavite manji, ljubičasti. Zatim postavite prvo tanjire boje zlata, a zatim bijele, na koje ćete staviti salvete boje zlata sa zlatnim ili ljubičastim prstenovima. Na sredinu stola staviti bijelu zdjelu s ljubičastim i zlatnim lopticama. Sa obje strane zdjele postavite po jednog zlatnog irvasa. Ako želite možete staviti i zlatne uljane svijeće u ljubičaste zdjelice.
•    Zlatno – srebrena kombinacija
Zlatno-srebrena kombinacija je odlična za veče puno elegancije. Postavite bijeli stolnjak preko kojeg ćete posuti puno zvjezdica od papira boje zlata i srebra. Ispod svakog tanjira postavite zlatni ili srebreni podmetač. Svijeće s aromom vanilije možete staviti u zlatne čaše.
•    Organska paleta boja
Ako ne volite previše blještavila, kombinirajte zelene, smeđe i bijele tonove. U bijelu keramičku zdjelu stavite nekoliko zelenih kuglica. Sa strane postavite više manjih svijeća u zelenim posudama. Kod ove kombinacije detalji su najbitniji. Oko čaše uvežite male srebrene ribizle. Na sredinu stola postavite bijelu svijeću. Umjesto prstenova, salvete uvežite suhim trakama, na koje ćete zakačiti grančice zimzelenog drveća.
Dječiji sto
Na dječiji sto postavite šareni papirni stolnjak. Na sredinu stola stavite likove iz crtića.  Umjesto svijeća, stavite takozvane svijeće na baterije ili lampice. Baloni su obavezni i to u raznim bojama u prostoriji gdje će biti smješten njihov sto.
Feng Shui savjeti za dekorisanje
•    Pozovite paran broj gostiju.
•    Nemojte drage goste smjestiti blizu vrata, jer ko sjedi prvi do izlaza, prvi će otići.
•    Atmosferu poboljšajte, ne previše glasnom, muzikom.
•    Na čelo stola ne stavljajte glasne osobe, jer će upravljati konverzacijom.
•    Kod četvrtastog stola ne preporučuje se da supružnici sjede jedno nasuprot drugog. To je pozicija rivalstva.
•    Dodajte jastuke ili neke druge okrugle predmete koji će pomoći protoku pozitivne energije.
•    Dopustite djeci da uživaju. Nemojte stalno vikati ili im nešto zabranjivati.
•    Vatra simbolizira ugled i slavu, pa vam preporučujemo svijeće. Najbolje su žute, ružičaste i crvene.
•    U praznično doba emocije su pojačane pa su, osim ugodnih trenutaka, često prisutne svađe i nesuglasice. Iako je crvena boja jako efektna za dekoraciju, prevelika količina te boje i previše blještavih predmeta mogu doprinijeti svađama i nervozi budući da djeluju poticajno na naš um. Preporučujemo ukrase tamnozelene boje radi postizanja pozitivnog raspoloženja. Grančice zimzelenog drveća i zeleni vjenčići ublažit će prejako djelovanje crvene boje.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.