Prava radna ploča za pravu domaćicu

Prednosti i mane pojedinih vrsta radnih ploča:
Granitne – Vrlo otporne na mrlje, ogrebotine i toplotu, ali se malo teže čiste. Kuhinjski dijelovi moraju biti masivni i čvrsti kako bi mogli ponijeti njenu težinu. Mermerna – Pojedine varijante su osjetljive na ogrebotine, mrlje se teško uklanjaju. Hladne su i glatke, bez ikakvih neravnina i zato su pogodne za pripremanja kolača i jela od tijesta. Zajedno sa granitnim i kvarcnim spadaju u najskuplju kategoriju. Keramičke – Ostavljaju širok raspon dizajnerskih mogućnosti, jer su dostupne u različitim veličinama, bojama i dezenima. Otporne su na vlagu, toplinu, ali ne i na udarce. Najjeftinije su od svih koje je moguće naći. Drvene – Otporne na toplotu, ali su osjetljive na sve kućanske poslove i vrlo brzo postaju izgrebane. Nisu otporne na vodu. Laminatne – Otporne su na sve uvjete i dostupne u svim mogućim bojama i šarama. Neke od njih su vrlo uspješne imitacije  drveta, kamena ili keramike, a cijene su umjerene. Nehrđajući čelik – Vrlo otporne na sve uslove, ali teške za održavanje jer ostavljaju odraz poput onog u ogledalu i svaki otisak se na njima veoma dobro primijeti. Kvarcne – Slične su granitnim, ali su dostupne u široj paleti boja nego što je prirodni kamen. Također, lakše su za održavanje i mnogo skuplje od granitnih.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.