Povećajte životni prostor malim trikovima

Moderan dizajn uklopljen s funkcionalnošću i praktičnošću postao je potreba, a ne samo želja. Današnji ritam života pretvara dom u mjesto za rad i odmor te se tako pojavljuje puno zahtjeva koje stambeni prostor treba zadovoljiti. Nekoliko trikova pomoći će vam da vizualno povećate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju.
Praktično rješenje
Kao izuzetno praktično rješenje za stanove u kojima su prostori kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka povezani je korištenje pulta tj. šanka na način da se njegova uloga tretira dvostruko u prostoru. Prema kuhinji će biti organiziran kao dodatna radna ploha, koja povećava njenu funkcionalnost i upotrebljivost, a prema boravku i trpezariji kao komoda tj, polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje tv-a. Također, komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na ovaj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa prostor za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne.
Višefunkcionalni elementi
U svakom slučaju, pri uređenju manjih stambenih prostora preporučljivo je koristiti prostorne elemente koji mogu biti višefunkcionalni. Dizajnerska domišljatost pri izradi pojedinih komada namještaja može riješiti sve probleme i male stambene prostore pretvoriti u dovoljno velike i funkcionalne. Postavljanjem ovakvih elemenata i dobrom iskorištenošću prostora, vizualno ćete ga povećati, jer neće biti potrebe za ubacivanje dodatnih ormara, polica ili komoda koji opterećuju prostor. Oslobodit ćete ga za smještaj osnovnih elemenata, koji definiraju svaku grupu stanovanja, te uživati u ugodnom okruženju doma koji ima sasvim dovoljno kvadrata.

Krevet na platform
Ukoliko vam problem predstavlja mala dječija ili spavaća soba, koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju, na svojevrsnu platformu, iznad ormara. Njemu se pristupa malim stepenicama koje ne remete kompletan utisak. Radni sto s policama se spretno uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.