Postpraznični dizajn

Trebamo li poslušati savjet

Zašto sebi ne priznati, nakon novogodišnjeg kiča i blještavila, magija brzo nestaje. Tako brzo iz naših domova nestaju i božićne, ali i novogodišnje jelke. Životni prostor možemo
redizajnirati i nakon praznika. Sve što trebamo je dobra volja i mašta. U januarskom periodu, malo toga nam privlači pažnju. Značajno zanemarujemo boje, teksture ali i sjaj predmeta koji nas okružuju. Nisu nam bitne ni tapete, niti boje zidova. Sunčeva svjetlost je u zimskim mjesecima tako slaba, a ona jedina oživljava životni prostor. Da li je ipak
sve tako? Čekati Sunce ili posegnuti duboko u džep, ostaje da se pitamo. Možda ipak možemo kupiti nekoliko obojenih sijalica te ih staviti na značajna mjesta u stanu. Također, možete oživjeti svoj stari kauč. Dovoljno je samo zamijeniti mjesta jastucima, te na njih navući nove presvlake živopisnih boja. za vrijeme praznika stan je zasigurno izgledao veći, stvari su bile sklonjene u stranu te ste imali priliku za slobodno koračanje.
Dok su stvari na svojim mjestima, ipak možete učiniti nešto, ćilim sklonite u stranu. Izvucite stare staze i prekrijte samo mali dio poda. Tada ćete imati bar efekt velikog prostora slobodnog za nesmetan rad. Tradicionalno bijeli zidovi nisu više u modi. S tim se slažu i stručnjaci Pantone instituta koji su u 2008. godini blagu žutu boju zidova proglasili bojom godine. To je izvrsna ideja. Tokom čitave godine žive boje ostaju na vašim zidovima te donose optimizam i nadu u bolje sutra. Tokom praznika dom je sijao. Svjetla su bila uključena a uz njih i light show koji se povremeno palio. Sredinom mjeseca sve je odavno zaboravljeno. Ukućani su ostali u tami. Duh praznika, međutim možete vrlo lako dozvati, koristeći male lampe koje možete bez muke  premještati. Time osvjetljavate i tamne dijelove stana i značajno osvježavate prostor koji je do tada bio iznimno taman. Kreativnost možete izraziti koristeći mobilne i podne lampe, usmjeravajući svjetlo prema podu ili plafonu. Tradicionalno bojenje unutarnjih vrata, štokova kao i prozorskih okna zelenim nijansama, jeste pokazivanje čovjekove težnje da se sjedini s prirodom čiji je neraskidivi dio. Tokom praznika naše štokove i vrata često ukrašavaju raznobojne lampice. Nakon praznika sve postaje sivo i beživotno. Oživiti prostor možete kupovinom cvijeća. Svježi cvijet prozirnom trakom nalijepite na štok ili vrata.
Ako želite u sve unijeti malo mašte, iskoristite i male staklene vaze različitih boja u kojima ćete lako aranžirati cvjetne bukete.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.