Podsjetnik pri čišćenju

Čišćenje kuće ponekad se može činiti kao iznimno težak zadatak. Postoji više područja za čišćenje u svakoj od soba i bez odgovarajućeg popisa možete lako propustiti bitne stvari. Učinkovit način da se napravi sveobuhvatan program čišćenja je da podijelite vaše zadatke po svakoj sobi.

Kuhinja

Podijelite vašu kuhinje na dijelove kako biste se bolje organizovali. Počnite sa čišćenjem sudopera i odvoda, nakon čega slijedi radna površina. Dalje, očistite i pospremite unutrašnjost ormarića. Očistite područja svih aparata kao što su štednjak, male aparate kao što su mikrovalna pećnica, tosteri i aparat za kafu. Dalje, očistite velike aparate kao što su rerna, frižider, zamrzivač. Na kraju,očistite vrata i prozore. Završili ste kuhinju kada ste sve dijelove presli krpom I obrisali prašinu. Ne zaboravite isprazniti kantu za smeće.

Kupaonica
Počnite sa čišćenjem sudopera, slavine, i umivaonika, zatim ogledala, WC šolje, kade ili tuš kabine. Očistite zidove tuš kabine ili paravan od kade. Ako je Vaš paravan periv, ubacite ga u mašinu za pranje veša. Konačno, ispraznite kanticu za smeće, obrišite prašinu, baciti zastarjele proizvode za higijenu, operite prozora i obrišite pod.
Dnevna soba
Budući da najviše vremena provodimo u dnevnom boravku, ovo područje često prikuplja više prašine i ostataka nego ostale sobe. Detaljno obrišite prašinu u cijeloj sobi, vodeći računa o skrivenoj prašini na lampama i pukotinama na policama ili stolu. Usisajte tepih i obrišite podove. Ispolirajte drvene površine, namjestite ukrasne jastuke. Ne zaboravite pogledati ispod namještaja to su idealna mjesta za pronaći izgubljene stvari ili smeće. Očistite lustere i zamijeniti sijalicu ako je neka u međuvremenu pregorila. Operite prozore.
Spavaća soba
Promjenite posteljinu i operite ih ako je potrebno. Obrišite prašinu, usisajte   i obrišite pod. Prikupiti prljavo rublje, Operite prozore.Ako je u pitanju dječija soba, pokupite igračke i stavite ih u kutiju za igračke.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.