Pobjegnimo sat il’ dva

Sarajevo je okruženo prelijepim mjestima koja će vas spremno dočekati. Tako se već samo devet kilometara od grada nalaze Čavljak i Barice. Od Čavljaka se pružaju uređene planinarske staze prema vrhovima Bukovik i Crepoljsko, te vodopadu Skakavac. Do izletišta možete biciklom, automobilom ili minibusom broj 64, koji saobraća isključivo vikendom. Grah, smreku, uštipke s kajmakom morate probati.
Vodopad Skakavac
Vodopad Skakavac nalazi se sjeverno od Sarajeva, i udaljen je nekih 12 km od centra. Visok je 98 m, dok vegetacija obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Neke će razočarati činjenica da je roštiljanje i uopće paljenje bilo kakve vatre strogo zabranjeno jer se radi o zaštićenoj zoni.
Bijambare
Još jedno popularno izletište Sarajlija je Bijambarska pećina. Prirodni je fenomen zbog svoje dužine od 420 m i četiri prirodno formirane dvorane ukrašene stalaktitima i stalagnitima. Okružena je crnogoričnom šumom, te izvorima i livadama, a pred samim ulazom je slikovito jezerce. Nalazi se 43 km od Sarajeva, na putu prema Tuzli.
Vrelo Bosne
Tri kilometra dugom alejom povezano je sa Ilidžom koja je po svojim izvorištima termalne vode poznata još od Rimskog doba. Udaljenost od centra je 12 km, a za poseban ugođaj tu su fijakeri kojima se treba provozati, mada u posljednje vrijeme vožnja liči na trke konja. Napijte se bistre, ledene vode iz Bosne, al’ ne hranite labudove jer je zabranjeno.
Trebević
U dane vikenda u devet sati ujutro sa Latinske ćuprije saobraća minibus, sa stanicama kod Prvog šumara i Planinskog kutka – Dom željezničara, a ide sve do Brusa. Povratak je u 17h. Izađete li na jednoj od stanica dočekat će vas kafa, rakijica, nešto za pojesti. Neće škoditi ni šetnja do Vidikovca i bobstaze.
Hrpe smeća
Nije ovo naziv izletišta. Naša je realnost. Izletnici, čini se, nemaju naviku pokupiti ostatke za sobom. Zaboravljaju, valjda, da bi se mogli ponovo vratiti. Kako navode iz KJKP Park Sarajevo, najgore je na Vrelu Bosne i to za prvomajske praznike. Tada se desi da bude odvezeno po šest kamiona punih smeća.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.