Pitanja koja vam djeca postavljaju

Koliko novca zarađuješ? – Klasično pitanje koje ne mora sadržavati klasičan dogovor: Dovoljno! Kada dijete vidi na televiziji da neko ima finansijskih problema, odmah mu se javi briga i strah, i zato od vas traži utješan odgovor. Možete mu odgovoriti ovom rečenicom, bez da upotrebljavate brojeve: Imamo dovoljno novca da se brinemo o tebi, ali zašto to pitaš?

Zašto to ne mogu dobiti? – Bilo da je to neka igrica, farmerice, dok mu objašnjavate zašto to ne može dobiti ili jednostavno ne želite potrošiti novac, možda je vrijeme da govorite o budžetu kojem imate. Dajte mu konkretan odgovor: „ Imam samo 50 KM u novčaniku za današnju kupovinu.“

Zašto ne koristiš svoju kreditnu karticu? – Novac se može opipati tako da se može vidjeti kada je novčanik prazan. Ali djeca trebaju znati da plastika nije neograničena. Objasnite djetetu, da ukoliko uzmete novac sa kartice, koji nemate, plaćate kamate. I recite mu, zar nije bolje da za taj iznos kamate kupi nešto drugo.

Zašto moramo čuvati stare stvari? – Stari mobiteli, nema novog bicikla ove godine…. Djeca stalno sebe porede sa svojim prijateljima. Recite im da im ne možete priuštiti novi bicikl i recite da je velika razlika između onoga što treba i što dijete želi.

Ko zarađuje više, mama ili tata ? – Recite djetetu da je to vaš zajednički novac i da nije bitno kome je plata veća.

Mogu li dobiti veći džeparac? – Pitajte dijete zašto mu je potreban novac. Budite svjesni i toga da ukoliko se radi o tinejdžeru, potreban mu je novac kako bi jeo, jer dosta sati provodi van kuće.

Zašto ne mogu potrošiti sav moj novac? – Sada je vrijeme da naučite djecu kako da štedi, ukoliko niste do sada.

Trebamo li mu dati novac? – Bez obzira gdje živite sigurno ćete naići na nekoga ko prosi na ulici. Možete na taj način kod djeteta potaknuti davanje novca, ali bi bolje bilo da razgovarate sa njim o tome kako može donirati neku hranu toj osobi ili volontirati u nekoj humanitarnoj organizaciji.

Hoćeš li izgubiti posao? – Recite mu da je na vama da se brinete o tome, a ne vaše dijete i da ste uspjeli uštedjeti nešto novca.

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.