Perfekcionisti

Do određene mjere, perfekcionisti se takvi rađaju i jednostavno se to ne može  promjeniti: “Mi svi nosimo neke predispozicije za temperament”. Perfekcionizam  može biti prekrasan poklon koji će preći na vaše dijete, pa se roditelji ne bi trebali osjećati loše zbog toga.
No, u najgorem slučaju, ono može postati slabost. Djeca koja su  perfekcionisti  mogu sami sebi postaviti tako visoke standarde da oni nikada neće biti u stanju ispuniti neke ciljeve, pa zašto se onda uopste i truditi?
Evo samo jednog od savjeta
Naučite ih da je u redu napraviti grešku. Iz tog razloga i olovke na dnu imaju gumicu za brisanje. Podijelite sa djetetom svoje sitne neuspjehe, lošu ocjenu koju ste dobili dok ste bili u školskoj klupi.
Mnoga djeca se boje greške, žele biti uvijek upravu,  oni postaju frustrirani ako im neki predmet ili projekat ne ide od ruke.
Probajte ih tada uvjeriti  da u momentu kada zablokiraju, kada nemaju odgovor, ostave prazan odgovor na kontrolnom  radu , već idućeg jutra priđu nastavniku i zatraže pomoć. I da je to OK!

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.