Pas u kući – upute za djecu i roditelje

Ukorijenjeno je mišljenje da su djeca i psi rođeni jedni za druge. Od malena smo čitali besmrtne priče o Lassie i odgledali kilometre Disneyjevih filmova o psima koji spašavaju dječje živote riskirajući svoje. No, stvarnost je u mnogočemu drugačija od toga. Prije odluke da izaberete psa kao kućnog ljubimca, raspitajte se koje su pasmine najbolje za život s djecom. Za život sa psom važno je da vi i vaša djeca usvojite nekoliko pravila.
PRAVILA ZA RODITELJE
Nikad ne ostavljajte dijete i psa same! Životinje imaju svoje granice, čak i one najstrpljivije. Ne kaže se uzalud da svaki pas grize!
Odgojite psa! Dobro je psa odvesti na školovanje pod stručnim nadzorom. Sa psom trebate najprije vladati vi, a potom tome naučiti djecu.
Odgojite dijete! Podučite dijete da bude nježno prema psu, da ne dira njegovu hranu i da ga ne smeta pri jelu, odmoru i snu. Uključite dijete u brigu o psu.
Spriječite grubosti! Psi, a posebno štenad, pokušavat će se grubo igrati s djecom. Djeca su, također, ponekad gruba prema psima.
Osigurajte psu mir! Pas se povremeno mora odmoriti od ljudi, posebice djece, kako ne bi bio nervozan, preuzbuđen i nepredvidljiv. Ne dopuštajte da pas spava u krevetu s djetetom! Ako dijete inzistira da pas spava s njim u sobi, smjestite psa u košaru ili prostirku na podu.
Ne dajte psu dječje igračke! Pas mora imati svoje igračke i kosti za griženje. Dijete treba naučiti da te stvarčice pripadaju psu.
Pohvalite psa! Važno je poticati psa dobrom ponašanju. Isto tako, treba naučiti prepoznavati znakove za uzbunu.
PRAVILA ZA DJECU
Pas pripada mami i tati. Da bih se mogao igrati s njim, moram se držati sljedećih pravila:
Ne viči na psa! Ne trči i ne skači prema njemu. Mazi ga nježno, od glave prema repu. Budi strpljiv sa psom!
Ne tuci psa! Nemoj skakati na njega. Ne jaši psa kao konja! Ne gazi mu po nogama! Ne vuci ga za rep i uši!
Pas nije igračka! Nemoj ga oblačiti u odjeću za lutke. Ne vješaj mu ogrlice ili naušnice. Ne stavljaj mu naočale. Nemoj mu davati svoje igračke. Ne oduzimaj mu njegove igračke.
Pusti psa da spava! Nemoj sjediti na njegovoj košari. Ne nudi ga hranom dok spava. Ne guraj mu igračke u košaru. Ne pokušavaj ga probuditi.
Pohvali psa! Kad pas učini nešto dobro, reci mu «Bravo!» Kad je zločest, reci mu «Ne!» ili «Fuj!»
Ne hrani psa svojom hranom! Ne daj mu sokove ili mlijeko!
Voli i poštuj svog psa!

www.roda.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.