Otjerajte djetetov strah od mraka

Za malu djecu mrak je sinonim nečega nepoznatog. Ukoliko se vaše dijete plaši mraka, što je sasvim prirodno, vi ste ti koji biste ga trebali ohrabriti i uliti mu samopouzdanje. Kad primjetite da se dijete uznemirilo i odmah traži da mu upalite svjetlo, reagujte smireno i upalite svjetlo. Odlučite li ostaviti dijete malo u mraku, možete pojačati osjećaj straha i učiniti ga dugotrajnijim što može prerasti i u fobije. Ako se dijete boji da se neko ili nešto krije u njegovoj sobi, nemojte se šaliti na njegov račun, nego ga uzmite za ruku i zajedno pregledajte cijelu kuću, zavirujući i ispod kreveta, iza zavjesa, u ormar… Pokažite mu da nema čega da se boji. Roditelji mogu učiniti mnogo tako što će slobodno vrijeme odvojiti za oslobađanje djeteta od straha. Nema sumnje da postoje različite strategije kako da se pomogne djetetu.Ovo su samo neke od ideja koje će pomoći vašem mališanu da mirno spava:
– Strah nije neprirodan, a pri osjećaju straha djeca se povlače u sebe. Dajte im do znanja da su zaštićena i budite uz njih sve dok strah ne nestane. Blizina roditelja ulit će im sigurnost.
– Ne šokirajte dijete. Pomozite mu da upozna, približi se i prihvati ono čega se boji. Uz svjetiljku i čitanje ispod pokrivača ili se poigrajte sjenama na zidu sobe. Ako mrak učinite zabavnim dijete neće biti uplašeno kada ostane samo.
-Pogledajte ispod kreveta, u ormare, iza predmeta po sobi i sl. kako biste pokazali detetu da tu nema čudovišta i da nema čega da se boji.
– Ostavite tokom noći otvorena vrata svoje spavaće sobe i dječije sobe kako se dijete ne bi osjećalo samo ili zatvoreno.
– Stavite noćnu lampu u dječju sobu tako da im dok noću spavaju soba ne bude potpuno mračna. Sigurno će im biti lakše da zaspu.
– U nekim slučajevima pomaže i omiljena igračka koja će biti sa njima u krevetu. Na ovaj način će se dijete osećati sigurnije, znajući da nije samo, već da ima prijatelja pored sebe.
– Takođe može pomoći da djeci kažete da ćete se vidjeti ujutro, jer će se tako osjećati puno sigurnije.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.