Oslobodite se prljavštine iz kuhinje i kupatila

Prašak za pecivo i limun za blistave pločice

Šporet i radne površine održavajte besprijekorno čistima, što znači da biste ih na kraju svakoga dana trebali očistiti odgovarajućim sredstvima i obavezno osušiti.

Jedini način da spriječimo razvoj raznih bolesti, a posebno alergija, jeste boravak u čistom okruženju. Na ljestvici uzročnika alergija na prvom mjestu su grinje iz kućne prašine, koje se najviše stvaraju na mjestima gdje se nakupljaju kožne ljuske kojima se one hrane, u tepisima, madracima i posteljini. Veliku „generalku“ najbolje je započeti eliminacijom suvišnih stvari, dakle stvari koje niko od ukućana ne upotrebljava, nikome se ne sviđaju, oštećene su ili ne rade. Razvrstajte ih u grupe: za dati, za popraviti ili premjestiti i za baciti. Uklanjanjem nepotrebnih tričarija, prostor se oslobađa, a vi dobijate mjesta za nove stvari!Nekima je praktično poslove podijeliti na dnevne (prozračivanje i namještanje kreveta, prozračivanje prostorija, pranje suđa i radnih površina u kuhinji, održavanje higijene kućnih ljubimaca, rješavanje otpada), sedmične (pranje i peglanje odjeće, mijenjanje posteljine, brisanje prašine, usisavanje, pranje podova, čišćenje kuhinje i kupatila), mjesečne (čišćenje frižidera, kante za otpatke, brisanje podova, pranje prozora i sezonske (pranje zavjesa, pospremanje ormara, temeljita čišćenja). Ako ne spadate u tipove koji sve planiraju, važno je da primjećujete stvari oko sebe i sami uvidite gdje leže izvori prašine i bakterija i koliko ih često treba uklanjati. Najveću pažnju zaslužuju kuhinja i kupatilo. Šporet i radne površine održavajte besprijekorno čistima, što znači da biste ih na kraju svakoga dana trebali očistiti odgovarajućim sredstvima i obavezno osušiti. Perete li suđe u mašini, za dodatan sjaj i svjež miris deterdžentu dodajte kap-dvije čistog eteričnog ulja od limuna. Spužve za pranje posuđa skupljaju velike količine bakterija: ubacite ih u mašinu za suđe, u mikrovalnu na 30 sekundi ili operite u otopini dezinfekcijskog sredstva. Jeste li znali da sudoper od nehrđajućeg čelika možete ulaštiti utrljavanjem maslinovog ulja mekom krpicom, a da će se vaše slavine obradovati “toniku” od limunovog soka.
Frižider je mogući izvor raznih bakterija. Praznite ga i čistite bar jednom mjesečno. Želite li ekološki prihvatljivu varijantu sredstva za čišćenje, opet se poslužite boraksom i pažljivo isperite i osušite unutrašnjost. Ako vam je ponestalo sredstva za pranje prozora, razrijedite običan alkoholni ocat 2-3 kašike u četiri litre vode, a prozore brišite izgužvanim novinskim papirom.
Pločice u kuhinji i kupatilu do savršenstva će dovesti mješavina praška za pecivo i limunovog soka. Pustite vrući tuš da se neželjene tvari omekšaju, zatim ih istrljajte pripremljenom mješavinom, isperite i obrišite suhim ručnikom.
U kosom začepljene odvode u kadi ili tuš kabini uštrcajte pjenu za brijanje i nakon 15 minuta isperite vrućom vodom.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.