Opustite mišiće i oslobodite se napetosti

Masaža otklanja bolove
Gotovo svako od nas negdje osjeća napetost. Ali ko još sebi može da priušti skupu masažu? Da bi se mišići opustili često je dovoljna i samo blaga masaža sopstvenim dlanovima na odgovarajućem mestu. Ovde vam pokazujemo najjednostavnije i najefikasnije načine za masažu čitavog tela. Možete masirati i samo pojedinačne oblasti, ali možete sebi priuštiti i masažu od glave do pete, koja će učiniti da se ponovo osećate dobro.
1. OSLOBODITE BOLOVA GLAVU
Stres dovodi do toga da nam glava bukvalno puca. Mišići lica se zatežu, čvrsto stežemo vilicu. To može da izazove glavobolju i napetost. Nježni dodiri po čelu djeluju naročito opuštajuće, a mogu čak i da odagnaju blagu glavobolju.
2. OPUSTITE VRAT
Rad za kompjuterom, teške torbe – sve to izaziva napetost u vratu. Mišići se stežu, a to može da bude zaista bolno. Masiranjem vrata ne podstičemo prokrvljenost samo tu već i u gornjem djelu leđa i u ramenima.
Masiranje vrata
Srednji prst stavite u ugao između vrata i ramena. Malim, blagim kružnim pokretima (u smjeru koji pokazuje strelica) penjite se uz vrat, do linije na kojoj počinje kosa. Ponovite još dva puta, pri čemu prste pomjerate sve više ka sredini.
Glađenje ušiju
Palčeve položite na zadnju stranu ušnih školjki, iza resica. Kružnim pokretima kažiprstom masirajte ušne školjke od gornjeg unutrašnjeg ruba nadole, sve dok ne stignete do palca. Ponovite tri puta. Ova masaža aktivira strujanje energije i vraća vas u formu.
3. UMIRITE GRUDI I STOMAK
Strah se često osjeća upravo u grudima i u stomaku. Osjećamo tjeskobu iza ključnih kostiju, ili stezanje u želucu. Blaga masaža ovog predjela jako umiruje i donosi osjetno olakšanje. Pored toga, ovo pomaže i da se umire akutne tegobe s varenjem, ili bolovi u želucu.
Kružna masaža stomaka
Četiri prsta ispružene šake položite na pupak. Spiralnim pokretima kružite oko pupka u pravcu kretanja kazaljke na satu i na taj način pređite čitavu površinu stomaka. Varirajte pritisak – čas slabije, čas intenzivnije. Ovo opušta, a pomaže i kod zatvora.
Masaža od trbuha naviše
Na kraju, otvorene dlanove ponovo položite na stomak. Prođite između grudi, u smjeru ključnih kostiju, i lagano pogladite i njih. Spustite dlanove i ponovo masirajte odozdo na gore. Ponovite četiri puta.
Masiranje stopala za dobru cirkulaciju
Zadajemo im puno posla jer nose čitavu našu težinu. Osjećaćete se bolje ako sa nekoliko jednostavnih zahvata podstaknete protok limfe, pa tako zahvaljujući masaži stopala i noge mogu da se opuste i da cirkulacija u njima ponovo proradi. To je ujedno i dobar završetak za masažu čitavog tela.
Kružna masaža gležnjeva
Sljedeći niz pokreta u cjelini izvedite najpre na desnoj, a zatim i na lijevoj nozi: šake položite na unutrašnju i spoljnu stranu gležnjeva. Uz blag pritisak 15 puta kružite oko gležnjeva, a zatim kružne pokrete nastavite naviše, duž listova, sve do koljena. Ovo podstiče protok limfne tečnosti i sprečava zastoj krvi u stopalima.
Masaža prstiju
Temeljna masaža prstiju aktivira mnoštvo refleksnih zona. Obuhvatite šakom desni nožni palac, i lučnim pokretom palcem ruke više puta pređite od nožnog palca do malog prsta. Zatim palcem i kažiprstom izgnječite prostore između prstiju, i protrljajte i istegnite svaki prst pojedinačno.
Masaža tabana
Tabani se masiraju bez puno pritiskanja. Sa po tri prsta prelazite duž linije na sredini tabana, i gladite ih od sredine ka spoljnom rubu. Nakon toga, stopalo obuhvatite objema rukama i energično ga uvrćite oko sopstvene ose. Ovo opušta svod stopala i poboljšava pokretljivost.
Masaža gornjeg djela stopala
Na kraju, izmasirajte gornji dio stopala. Labavo obuhvatite ovaj dio stopala cjelom šakom i uz blag pritisak ga gladite u smjeru prema prstima. Ponovite pet puta. Ovo obezbeđuje osjećaj lakoće u stopalima. Na kraju čitav postupak ponovite i na lijevoj nozi.
www.blic.rs

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.