Od zida do zida, od poda do plafona

Za garderobu, stare knjige i neometano telefoniranje
Klasični ormari jesu lijepi, ali su glomazni i ne pružaju dovoljno prostora. Plakari od zida do zida ili američki plakari, nekad su se koristili isključivo u hodnicima i predsobljima, a danas ih možemo vidjeti u spavaćim sobama, dnevnim boravcima, pa čak i kuhinjama. Što se tiče iskorištavanja prostora, američki plakar je vjerovatno najbolje rješenje. Ne samo da u njega može stati mnogo odjeće, sezonske i vansezonske, nego će ostati dovoljno mjesta za sve one stvari koje se obično ne drže u ormaru. Dakle, u ovaj plakar je moguće smjestiti i posteljinu, stare sveske, knjige koje više niko ne čita, ružni usisivač, kao i sve one sitnice koje više ničemu ne služe, a njihovom vlasniku je žao da ih baci. I opet će ostati dovoljno prostora da se tinejdžerka koja želi na miru razgovarati preko telefona smjesti u njega.
I plakar i pregradbeni zid
Američki plakari se montiraju direktno na zid, njihove strane su veoma tanke i karakterizira ih sistem kliznih vrata, što predstavlja još jednu uštedu prostora. To znači da ih je moguće smjestiti u veoma uzak prostor bez brige da će se prilikom otvaranja vrata oštetiti omiljena komoda. S obzirom na to da nemaju stražnjeg zida, poda, ni plafona, veoma su lagani za održavanje. Oni koji vole da je sve po njihovom, uživat će pri kupovini ovog plakara. Stvar je u tome da se ne prilagođava kupac plakaru, nego plakar kupcu. Broj i veličina polica, veličina prostora za ofingere, dimenzije plakara, boja, dezen i materijal – šta god kupac zamisli, to će i dobiti. Uređivanje unutrašnjeg izgleda plakara, ne samo da je u konačnici praktično, nego pruža i veliko zadovoljstvo prilikom kupovine. Dizajneri odavno znaju za taj trik, a sada ga možemo svi koristiti kod opremanja svog stana. Riječ je o ogledalima preko cijelih vrata plakara. Ogledala, zahvaljujući slici koja se reflektira u njima, vizuelno uvećavaju sobu i pružaju joj više svjetlosti. Osim što daju osjećaj širine, plakari sa ogledalima pružaju izuzetan estetski doživljaj i, naravno, vrlo su praktični za one koji se vole satima spremati za izlazak. Multifunkcionalnost ovih plakara ogleda se i u tome što se mogu koristiti kao pregradbeni zidovi onda kada se prostor želi maksimalno iskoristiti. U tom slučaju plakar se pravi sa stražnjim zidom koji će jednu prostoriju podijeliti u dvije. Ovakav zid se može napraviti od različitih materijala, što uz veliki izbor boja ostavlja mnogo mogućnosti za pravljenje kombinacija.
Na šta obratiti pažnju
Veoma je važno izabrati plakar sa kvalitetnim kliznim mehanizmom. Bez njega plakar gubi svoju funkciju. S obzirom na to da kod većine ovakvih plakara vrata idu od poda do plafona, klizni mehanizam mora biti kvalitetan kako bi im osigurao čvrstinu i oslonac. Šine se prave od različitih materijala, a najbolje je da budu aluminijske, zato što se manje krive. Vrata sa staklom ili sa ogledalima su estetski izuzetno lijepo rješenje, ali su veoma osjetljiva. Stoga je najbolje provjeriti da li su vrata opremljena zaštitnom folijom koja u slučaju loma zadržava staklo, naročito ako u kući stanuje jedno ili više nemirne djece koja jednostavno uživaju svuda okolo bacati različite predmete. Dok su veoma pogodni za male i skučene prostore, u velikim prostorima nisu se pokazali kao najbolje rješenje. Oni koji ih ipak žele ugraditi morat će obratiti pažnju da police ne budu previše duge kako se ne bi iskrivile pod težinom i da vrata budu dobro učvršćena kako se ne bi krivila. U svakom slučaju, oni koji žele uštedjeti prostor, neće se pokajati ako se odluče za ove plakare.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.