Od trenutka začeća do poroda

Trudnoća traje 266 dana od trenutka začeća do poroda. Računa se od prvog dana zadnje menstruacije i tada trudnoća traje devet mjeseci i deset dana ili deset lunarnih mjeseci (40 sedmica ili 280 dana). Međutim, samo oko tri posto trudnica rađa upravo toga dana. Dakle, trajanje normalne trudnoće je između 38 i 42 sedmice.
Susret sa svijetom
Vaše prvo upoznavanje s novorođenim djetetom sigurno će biti uzbudljivo, uprkos iscrpljenosti koju ćete vjerovatno osjećati poslije trudova i poroda. Ovo je veliki trenutak. Novorođena beba je u tom trenutku često tiha i budna, upravo otrgnuta iz toplog, mirnog okruženja na mjesto puno buke, sjajnih svjetala i zraka. Napravila je svoj prvi udisaj i možda gleda okolo, stičući prvi utisak o svijetu i licima svojih roditelja. Vašoj bebi svijet je novost, ali život nije. Tokom devet mjeseci stalno je rasla i napredovala unutar tijela svoje majke. Ona već zna kako sisati, spavati, buditi se i pomicati svoje tijelo. Poznaje glas svoje majke, a vjerojatno i očev. I može vidjeti i čuti. Ne postoje dvije iste bebe, čak i u vrijeme rođenja. Može biti aktivna ili pasivna, plakati ili biti tiha. Njeno tijelo može se tresti ili udarati.
Kako izgleda novorođenče
Novorođena beba mora još napredovati da bi postala bucmasta, široko otvorenih, znatiželjnih očiju, odnosno da bi imala izgled uobičajen za bebe. Za razliku od toga, vaše novorođenče izgleda manje, sitnije i ne toliko «lijepo» kao što ste možda očekivali. Možda je ćelavo, šiljate glave. Možda ima fleke. Neke bebe su čak rođene sa zubom. U svakom slučaju, većina roditelja brzo razvije sklonost za malog, naboranog vilenjaka u njihovim rukama.
Koža
Ne postoji ništa nalik bebinoj koži. Koža vašeg novorođenčeta bit će mekana i naborana, ruke i noge mogu biti još malo  plavkaste. Može biti pokrivena verniksom, bijelom, masnom tvari iz uterusa. Može na sebi imati različite oznake, osipe ili pjege od trauma rođenja ili neujednačene kontrole tjelesne temperature.
Glava
Glava vaše bebe može biti izdužena ili u najmanju ruku, ne baš okrugla. Ali ne brinite, kosti glave bebine lubanje još nisu čvrsto fiksirane zajedno. Prilikom prirodnog rođenja glava se sama oblikuje kako prolazi kroz porođajni kanal. Glava može također biti nekako ispupčena na vrhu. Glavica će se u sljedeće dvije sedmice postepeno vratiti do okruglog oblika. Djeca rođena carskim rezom imaju puno okrugliji ili čak uglasti oblik glava pri rođenju. Sve bebe imaju na glavici dvije mekane tačke (fontanele), područje na kojem kosti lubanje još nisu srasle zajedno. Normalno postupanje neće ih oštetiti.
Kosa
Neke se bebe rađaju s tamnom kosom. Nakon mjesec dana ova kosa počinje opadati i biva zamijenjena trajnom kosom, koja može izgledati sasvim drukčije od kose novorođenčeta. Neke se bebe (osobito one svijetle puti) rode ćelave i ostanu takve mjesecima. Mlađe bebe, naročito one rođene prijevremeno, možda će imati finu gustu kosu zvanu lanugo. Ona će postepeno otpasti nakon sedmicu ili dvije.
Oči
Nakon rođenja bebe tamnoputih etničkih i rasnih grupa obično imaju tamnosmeđe oči koje ostanu te boje. Bijeli mališani obično kada se rode imaju tamnoplavu ili sivu boju očiju. Prava boja možda se ne pojavi do šestog mjeseca nakon rođenja. Oči vaše bebe vam mogu izgledati pomalo razroko – to je normalno. Njeni kapci mogu izgledati otečeni ili od traumatičnog iskustva poroda ili od antibiotika koje je dalo porodničko osoblje. Otečenost bi trebala nestati za oko tri dana. Primijetit ćete da, ako joj nagnete glavicu lagano unazad, njene se oči spontano otvaraju. Gledajte kako se zjenice smanjuju zbog reakcije na svjetlo.
Ruke i noge
Malene i savršene, ručice i nožice novorođenčeta su fascinantne. Noktići mogu biti dugi i trebat će ih uskoro odrezati. Rijetko, beba može biti rođena s dodatnim prstima ili malim vrećicama kože na rukama ili nogama – što može biti odstranjeno jednostavnim hiruškim zahvatom. Ruke i stopala su često najplavlji dio novorođenčeta, zato što većina krvi u to vrijeme cirkulira u vitalne organe. Stavite prst na bebin dlan – ona će ga čvrsto uhvatiti. Mekane i ponekad obješene, uši novorođenčeta imaju rubove smotane prema dolje ili spuštene preko. One će tokom nadolazećih sedmica poprimiti normalan oblik.
Proporcije tijela
Glava vaše bebe možda izgleda velika u odnosu na tijelo. Ona neće biti sposobna držati glavu uspravno. To nije samo zato što su mišići vrata slabi, nego i zato što je glava velika – oko četvrtine ukupne dužine tijela u usporedbi sa samo osminom kod odraslih. Ovaj će se omjer s vremenom promijeniti.
Grudi
U nekih beba grudi mogu biti povećane. To je uzrokovano prelaskom ženskih hormona s majke na dijete prije rođenja. Grudi mogu ostati povećane četiri do šest mjeseci, ili čak duže ako beba doji.
Genitalije
Genitalije muških i ženskih beba mogu izgledati velike za tako sićušnu osobu. Kod djevojčica, natečena labia (vanjske genitalne usne) će se stisnuti za dvije do četiri nedjelje. Djevojčice mogu imati čisti ili krvavi iscjedak u početku, uzrokovan ženskim hormonima majke. Trebao bi prestati nakon sedmice. Kod dječaka se može pojaviti stanje zvano hidrokela – kada se oko testisa sakuplja tekućina – i može proći šest do 12 mjeseci dok se povuce
.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.