Noćni strahovi

Noćni strahovi su epizode iznenadnih buđenja koja su obično praćena plakanjem, vrištanjem, ustajanjem i strahom. Za to vrijeme dijete je teško probuditi i to stanje roditelji često opisuju kao između ” jave i sna”, kao da je budno, ali ništa ne doživljava. Dijete se sutradan obično ničega ne sjeća, što s obzirom na “silinu” događanja najčešće zbunjuje roditelje. Strahovi u spavanju najčešće se pojavljuju u prvoj trećini noći, ali mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi dubokog spavanja. Tokom spavanja dijete iznenada vrisne, zaplače, izgleda ustrašeno, često je preznojeno, ubrzanog rada srca, crveno u licu, napeto te ga je vrlo teško probuditi i utješiti. Pri prvim susretima s tim problemima roditelji pokušavaju probuditi dijete koje je tada najčešće smeteno i dezorijentirano, nije posve probuđeno i samo se vraća snu, a ujutro se ničega ne sjeća. Noćni strah najčešće se pojavljuje kada postoji napetost, strahovi i ometajući vanjski faktori.
Dijete ne treba buditi, važno je utješiti ga, biti uz njega. Epizode noćnih strahova roditeljima se često čine dužima nego što jesu, ali one obično brzo prolaze. Roditelji koji uspiju ostati mirni i ne suviše ustrašeni lakše utješe i smire svoje dijete.
U ranoj dječjoj dobi veliki broj djece doživi noćni strah i to najčešće nije ništa ozbiljno i ne zahtijeva pomoć stručnjaka. Ako noćni strahovi ne prolaze i ako se ponavljaju, potrebno je konzultirati svog pedijatra koji će procijeniti je li potrebna daljnja obrada ili terapija. Rijetko postoji potreba za medikamentoznim liječenjem.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.