Njega mlječnih zuba

Oralnu higijenu djeteta treba započeti čim niknu mlječni zubi. Budući da djeca u tom uzrastu često u usta stavljaju različite predmete, roditelji mogu da kroz igru četkicom ili gazom izribaju zubiće i odstrane meke naslage s njihovih površina.
Pranje zuba uvijek mora da bude pod kontrolom roditelja kako bi djete učili pravilnim pokretima četkanja. Veoma je važno da naučite djete da ne guta višak paste za zube, već da ga ispljune. Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste (veličine zrna graška) za svako četkanje.
Prva posjeta stomatologu trebalo bi da bude u djetetovoj drugoj ili trećoj godini. To je važno iz više razloga. Prije svega stomatolog ima uvid u djetetov rast i razvoj, pa u samom početku može da prepozna anomalije ili nepodesne navike (sisanje palca…) i upozori roditelje, kao i da ih uputi kako da održavaju oralnu higijenu djeteta. Istovremeno, djete se postpeno upoznaje sa stomatologom i tako stiče povjerenje i oslobađa se straha. Prije samog odlaska kod stomatologa roditelji bi trebalo da objasne djetetu gde ide, ali tako da djete to može da razumije.
Izvor: Blic

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.