Nije nemoguća misija

Naučite dijete da čisti sobu
Svaki mjesec s djetetom napravite “generalku” i neka odluči koje igračke želi sačuvati, a koje ne
Kad nagazite na lego kockice čiji šiljati uglovi samo čekaju nečiju bosu nogu, uložite malo truda i puno živaca te naučite dijete da ih posprema samo.
U početku će se činiti kao nemoguća misija, no dugoročno će se isplatiti. Ne samo da će njegova soba biti uredna, već je to prvi opipljivi susret djeteta s odgovornošću.
Ako nauči da se soba ne “posprema sama od sebe”, brže i lakše će usvojiti kako sve što učini ili ne učini ima svoju posljedicu. Roditeljma je često lakše pobacati igračke u kutije nego se natezati s djetetom, ali na taj način mu uskraćuju važnu lekciju. Ako se djetetu dovoljno rano usade navike da samo posprema za sobom, izbjegavaju se kasnije bitke oko urednosti doma.
Djeci se mora vrlo rano početi objašnjavati da i igračke “moraju spavati”, i to na tačno određenom mjestu. Kasnije može spremati igračke po bojama. Ujedno će učiti boje i držati sobu urednom.
Ono što nikako ne smijete činiti jeste da koristite čišćenje i spremanje sobe kao kaznu za nestašluke.
Ako sobu čisti kao “kaznu”, neće se nikada samoinicijativno prihvatiti pospremanja.
U sobi nema jela, ali baš nikada. Oko toga ne smije biti rasprave jer nije u pitanju samo urednost. Hrana može biti izvor zaraze tik uz krevet.
Oduprite se porivu da pokupite odjeću razbacanu po sobi i operite samo ono što je u košu. Kad mu ga ponestane, sam će nositi rublje u koš. Svaki mjesec s djetetom napravite “generalku” i neka odluči koje igračke želi sačuvati, a koje ne. Smanjit ćete nered, a ujedno se družiti s djetetom.
Mjesecima vas je kumio i molio i kupili ste mu hrčka, psa ili mačku. No, od tada je stan prepun dlaka i kojekakvih drugih tragova ljubimca. Stvar je jednostavna, ne želi li čistiti za ljubimcem, nema ljubimca. Vi ćete se pobrinuti za odlaske veterinaru kako ljubimac ne bi ugrozio zdravlje djeteta, no njemu ostavite pranje.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.