Naš pogled u svijet

Naš pogled u svijet

Prozori nisu samo oči kuće, već i naše oči. Da bi nam pružili li­jep pogled moraju biti dovoljno veliki i postavljeni na pravo mjesto. Jednako kao što naše oči i izraz lica govore o nama, tako prozori govore o našoj kući. Ako su lijepog oblika i pravilno raspoređeni, cijela kuća će iz­gledati ljepše i privlačnije.Kvalitetni prozori-skuplja kuća

Od prozora želimo da imaju dobru izolaciju da nam ne bi bilo hladno. Oni su jedan od najvažnijih elemenata u arhitek­turi cijele kuće i mogu znatno podići ili umanjiti njenu vrijed­nost. To će biti veoma važno kada je jednog dana poželimo prodati, zato treba posvetiti posebnu pažnju prilikom iz­bora. Danas su pvc i aluminijski prozori zamijenili drvene. Ne bez razloga. Drveni prozori su ugodniji za oko zato jer pružaju ugođaj domaće atmosfere, ali su podložniji habanju usljed djelovanja vjetra, kiše i sunca. S vremena na vrijeme moraju se lakirati, što predstavlja do­datni trošak. Bez obzira na neke nedostatke, mnogi ostaju vjerni drvenoj stolariji zato jer ne žele imati osjećaj kao da borave u kancelariji, a periodično laki­ranje im ne predstavlja gubljen­je vremena, nego zabavu. Pvc i aluminijski prozori pružaju ne­uporedivo bolju izolaciju, duže traju, lakše se čiste i održavaju.

Pogled prema istoku za ljepši dan

Postavljanje prozora zahtijeva poštivanje određenih pravila. Jedno od njih je da prozore nika­da ne treba stavljati na suprotne zidove, jer se njihovim otvaran­jem stvara propuh. Naravno da prostoriju s vremena na vrijeme treba dobro izračiti, ali ne želite svaki put kada otvorite prozore napraviti oluju u kući. Sljedeća veoma bitna stvar kada je riječ o prozorima jeste pogled. Nema ništa ljepše od sobe s čijih se pro­zora pruža širok pogled na oko­linu, naročito kada se soba nalazi na višim spratovima. Zato treba izbjegavati stavljanje prozora na mjesta gdje je jedini pogled koji se pruža pogled u zid komšijine kuće. I tu je ono najvažnije, ono radi čega prozori i postoje – sv­jetlost. Nikad, ali baš nikad pro­zori ne trebaju biti okrenuti na sjever ili na zapad. Većina pro­zora na kući treba biti okrenuta prema istoku i jugu, što zbog više svjetlosti, što zbog toplote. Porodični doručak u jutarnjim suncem okupanoj kuhinji pruža svakodnevni užitak, a prozori okrenuti na istok u spavaćoj sobi učinit će da se i najveće spav­alice lakše probude kako bi se spremile za novi radni dan.

Više od otvora za svjetlost

Više od otvora  za svjetlostUloga prozora nije samo u osvjetljavanju pros­torije. Oni također mogu biti originalan ukras. Pro­zor od poda do plafona u dnevnoj sobi s pogledom na lijepo dvorište učinit će da se ukućani oku­pljaju oko njega umjesto oko TV-a. U kupatilo se umjesto običnog malog iznad kade može staviti veliki prozor, što će pro­storiji dati romantičarski izgled. Zid u hodniku ili na odmorištu može biti ukrašen prozorom, koji tu možda nije neopho­dan, ali je svakako lijep detalj.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.