Naš pogled u svijet

Prozori nisu samo oči kuće, već i naše oči. Da bi nam pružili lijep pogled moraju biti dovoljno veliki i postavljeni na pravo mjesto. Jednako kao što naše oči i izraz lica govore o nama, tako prozori govore o našoj kući. Ako su lijepog oblika i pravilno raspoređeni, cijela kuća će izgledati ljepše i privlačnije.
Kvalitetni prozori-skuplja kuća
Od prozora želimo da imaju dobru izolaciju da nam ne bi bilo hladno. Oni su jedan od najvažnijih elemenata u arhitekturi cijele kuće i mogu znatno podići ili umanjiti njenu vrijednost. To će biti veoma važno kada je jednog dana poželimo prodati, zato treba posvetiti posebnu pažnju prilikom izbora. Danas su pvc i aluminijski prozori zamijenili drvene. Ne bez razloga. Drveni prozori su ugodniji za oko zato jer pružaju ugođaj domaće atmosfere, ali su podložniji habanju usljed djelovanja vjetra, kiše i sunca. S vremena na vrijeme moraju se lakirati, što predstavlja dodatni trošak. Bez obzira na neke nedostatke, mnogi ostaju vjerni drvenoj stolariji zato jer ne žele imati osjećaj kao da borave u kancelariji, a periodično lakiranje im ne predstavlja gubljenje vremena, nego zabavu. Pvc i aluminijski prozori pružaju neuporedivo bolju izolaciju, duže traju, lakše se čiste i održavaju.
Pogled prema istoku za ljepši dan
Postavljanje prozora zahtijeva poštivanje određenih pravila. Jedno od njih je da prozore nikada ne treba stavljati na suprotne zidove, jer se njihovim otvaranjem stvara propuh. Naravno da prostoriju s vremena na vrijeme treba dobro izračiti, ali ne želite svaki put kada otvorite prozore napraviti oluju u kući. Sljedeća veoma bitna stvar kada je riječ o prozorima jeste pogled. Nema ništa ljepše od sobe s čijih se prozora pruža širok pogled na okolinu, naročito kada se soba nalazi na višim spratovima. Zato treba izbjegavati stavljanje prozora na mjesta gdje je jedini pogled koji se pruža pogled u zid komšijine kuće. I tu je ono najvažnije, ono radi čega prozori i postoje – svjetlost. Nikad, ali baš nikad prozori ne trebaju biti okrenuti na sjever ili na zapad. Većina prozora na kući treba biti okrenuta prema istoku i jugu, što zbog više svjetlosti, što zbog toplote. Porodični doručak u jutarnjim suncem okupanoj kuhinji pruža svakodnevni užitak, a prozori okrenuti na istok u spavaćoj sobi učinit će da se i najveće spavalice lakše probude kako bi se spremile za novi radni dan.
Više od otvora za svjetlost
Uloga prozora nije samo u osvjetljavanju prostorije. Oni također mogu biti originalan ukras. Prozor od poda do plafona u dnevnoj sobi s pogledom na lijepo dvorište učinit će da se ukućani okupljaju oko njega umjesto oko TV-a. U kupatilo se umjesto običnog malog iznad kade može staviti veliki prozor, što će prostoriji dati romantičarski izgled. Zid u hodniku ili na odmorištu može biti ukrašen prozorom, koji tu možda nije neophodan, ali je svakako lijep detalj.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.