Najčešće povrede su opekotine

Najčešće povrede su opekotine

Djeca mlađa od pet godina češće se povređuju od stari­je djece, pokazuju podaci Nemačkog udruženje pedi­jatara. Djeca do pete godine života prije nauče određeno ponašanje povezivati s određenim predmetima i mjestima, nego sa specifičnim situacijama.

  • Ukoliko se dijete opeče na šporet, ono će se kloniti šporeta, ali ne i pegle, kaže pedijatar Thomas Fendel.

Djeca mlađa od dvije godine u najvećoj su opasnosti, jer nisu razvila osećaj za samozaštitu. Pad sa stola za presvlačenje pelena jedan je od najčešćih načina povređivanja kod djece do godinu dana.

  • Roditelji ne bi trebali da pot­cenjivati snagu svog djeteta, smatra Fendel i dodaje da čak i mala beba može da se izmigolji iz ruku.

Dok uče hodati, najčešće ne­zgode među djecom od dvije godine su opekotine od vrućih predmeta. Slijede povrede od vrućih napitaka.Predškolska djeca su u naj­manjoj opasnosti od povreda, ali statistika pokazuje da se stvar mijenja kod djece između 12 i 13 godina.U toj grupi, povrede u spor­tu ili saobraćaju su veoma česte.

  • Roditelji bi trebali svoju djecu u predškolskom uzrastu učiti pravilima u saobraćaju, savjetuje Fendel.

On naglašava i da roditelji trebaju učiti djecu da nose kacigu dok voze bicikl ili rolere, jer ih ona čuva od povreda glave.Kada su bebe u pitanju, nika­da ih ne treba ostavljati same, ni za sekund.Posebno treba voditi računa prilikom presvlačenja, jer se bebe uglavnom tome protive pa su tada i najnemirnije.Čak i kupanje u samo malo vode je dovoljno opasna situacija – zato je neophodno da se beba svo vrijeme drži tokom kupanja i nikako ne ostavlja sama ili na čuvanje starijem bratu ili sestri.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.