Mršavost kod djece

Znak za uzbunu je gubitak apetita
Ukoliko vaše dijete ima manjak kilograma, moguće rješenje je podsticaj u kombinaciji fizičkih aktivnosti i hrane bogate bjelančevinama. Problem mršavosti nastaje u trenutku kada se u organizam unosi znatno manje hrane nego je njemu potrebno za normalno funkcioniranje. Jer, organizam će prvo potrošiti sve rezerve masti, koje je zbog takve mogućnosti i spremio, a poslije počinje izgarati vlastite bjelančevine, odnosno vlastito živo tkivo. Ovakvo stanje stručnjaci tretiraju kao vrlo ozbiljno. Odbrambene snage organizma će nastradati prve. Slijedi zatim gubitak fizičke, kao i psihičke snage, a sve to u konačnici može rezultirati tragičnim posljedicama.
Znak za uzbunu je gubitak apetita, a nedugo poslije toga i kilograma. Stoga je važno mladom organizmu u razvoju obezbijediti raznovrsnu ishranu. Insistirajte na voću i povrću, s obzirom da su ovo namirnice bogate slabo probavljivom celulozom, pa povećavaju pokretljivost crijeva i na taj način omogućavaju normalnu probavu. Svom djetetu obrok učinite zanimljivim i posebnim.
Uradite to tako što ćete, na njemu simpatičan način, aranžirati jelo, te ga tako učiniti primamljivijim. Potrudite se i da ga zajednički spremite i servirate na sto. Bez obzira da li je vrijeme obroka, djeca vrlo brzo mislima odlutaju ili se jednostavno zaigraju. Zbog toga obrok produžite koliko god je potrebno kako bi dijete jelo dovoljno.Ne zaboravite

Osigurajte djetetu redovne i potpune obroke. Dajte mu dovoljno bjelančevina (mlijeko, sir, jaja…). Također, potrudite se da, što je moguće više, izbjegava masnu hranu. Obroke mu spremajte na bazi biljnih ulja. Jedan dan sedmično organizirajte izlet u prirodi i tamo se potrudite da potroši bar dio energije. I slatkiši su dio obroka, po mogućnosti jednog, pa neka onda njihovo konzumiranje izgleda kao svečanost. Zapamtite, nepravilnom ishranom povećat ćete količine masnog tkiva kod djeteta. A to kasnije može biti vrlo štetno.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.