Mliječni obrok za zdrave zube

Zdravi zubi, higijena usne šupljine i lijep osmije svima su važni. Od malih nogu svoju djecu učimo kako to postići kroz priče o Zubić vili. Svi znamo da da su namirnice bogate rafiniranim šećerima i škrobom izvor hrane bakterijama usne šupljine, čijim djelovanjem s vremenom nastaje karijes. No, postoje i namirnice koje mogu spriječiti njegov nastanak. U njih svakako spadaju i mlijeko i mliječni proizvodi poput sira i fermentiranih napitaka.

Zaštitna uloga

Kako nam oni mogu pomoći u zdravlju zubi? Za zdrav razvoj zubi potrebni su kalcij i fosfor kojima mlijeko obiluje. Osim toga, dokazano je da oni uz mliječnu mast, proteine ( kazein i protein sirutke) daju mliječnim proizvodima zaštitnu ulogu u slučaju zubnog karijesa.

KAzein iz mlijeka smanjuje prijanjanje bakterija uzročnika karijesa na površinu zuba. Osim toga, manji spojevi nastali iz proteina mlijeka stvaraju zaštitni sloj na zubima i na taj način sprečavaju demineralizaciju zubne cakline. Demineralizacija je posljedica djelovanja kiselina koje proizvode bakterije u usnoj šupljini. Istražena je i mogućnost sprečavanja stvaranja karijesa spojevima nastalim razgradnjom glavnog proteina mlijeka-kazeina. Postoji više načina kojima sir može spriječiti razvoj zubnog karijesa, što uključuje neutralizaciju kiselina koje nastaju nakon razgradnje ugljikohidrata u ustima, poticanje lučenja sline, smanjenje prijanjanja bakterija na zubnu površinu, smanjenje demineralizacije cakline, remineralizaciju cakline kazeinom, kalcijem i fosforom.

Mlijeko i Ja

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.