Miris lavande

Ljekovita svojstva lavande poznata su od davnina, ali nas i danas, uvijek iznova, ova biljka svaki puta očara. Osim što će nas opustiti i podariti miran i kvalitetan san, lavanda ima još čitav niz ljekovitih i zdravih osobina.
Naučnici su proveli istraživanje na velikom broju ispitanika koji su imali zadatak da svaki dan udišu miris esencijalnog ulja lavande, u trajanju od pet minuta. Rezultati istraživanja su samo potvrdili ono što je narodna medicina već znala.
Kortizol, hormon stresa, kod svih ispitanika je smanjen za više od 20%. To je vrijedan razultat ukoliko znamo da je upravo ovaj hormon glavni krivac za nastanak visokog pritska i smanjenje naše prirodne odbrane i imuniteta.
Upravo miris lavande potiče bolje i brže oslobađanje našeg organizma od štetnih slobodnih radikala, supstanci odgovornih za ubrzano starenja kao i za veliki broj oboljenja.
Naš savjete je da svakako nabavite raspršivač u koji ćete, osim vode, dodati nekoliko kapi etričnog ulja ove čudotvorne biljke, koja će otpustiti opuštajući miris za dušu i tijelo.

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.