Maltezer

Psić sa Mljeta, kažu
Maltezer, tako su ga nazvali Talijani, uvjereni da potječe sa Malte. Moguće je da se radi o pogrešno protumačenom natpisu sa 4.000 godina stare grčke vaze, na kojoj je slika tog psa i natpis melitaeus. Zapravo, latinski nazvi hrvatskog otoka Mljeta je Melita i psić zasigurno potječe sa njega, što su i kinolozi potvrdili.  Maltezer spada u patuljaste pse, visine je do 25 cm, a težine do 4 kg. Uši vise i obilno su obrasle dlakom. Njegova dlaka je gusta, sjajna i glatka, te veoma duga, skoro do tla. Boje je inače snježnobijele, ali može biti i slonove kosti. Dlaka je najčešće prava, a kovrčavi maltezeri nisu standardni, iako ih se često može vidjeti. Zahtjeva svakodnevo češljanje i uređivanje, ali mu dlaka ne opada. Oči su sjajne, sa tamnom pigmentacijom okolo, njihovoj blago obloj njuščici daje tako ljubak izgled.
Iako su živahni psi, ipak su pogodni za kuće. Lako se izdresiraju, inteligenti su i vole učiti nove trikove. Posebno vole donositi bačene loptice ili štapove. Dobroćudan je, uglavnom miran i blag (tek ponekad, kad traži pažnju, ljuti se), voli svog gospodara, ali nije pogodan za porodice sa malom djecom ili drugim životinjama – prema njima može pokazati neočekivanu netolerantnost, pa i ujesti ih. U takvim porodicama, štene maltezera, koje je veoma malo, može i samo biti ozlijeđeno.
Spada u hipoalergenske vrste, što znači da ljudi koji su inače alergični na pse, na maltezera ne moraju biti. Njegova „svojeglavost“ uvijek se može protumačiti kao razmaženost, kad nešto neće – neće, budite samo strpljivi, npr. ako neće sada jesti, jest će kad bude htio. I „kućnu“ i posebnu hranu za pse.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.