Maltezer

Maltezeri imaju meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku, crnu njuškicu i duboke smeđe oči, koje se kriju ispod šiški. Iako izgleda ljupko kao plišana igračkica, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Maltezer je vrlo hrabar, odan je zaštitnik svoga gospodara i s njegovom se djecom najradije igra.
Ovaj majušni pas nije teži od tri kilograma, a ako se ugoji i ulijeni, za to je isključivo kriv njegov vlasnik, koji ga previše hrani ili mu čak daje slatkiše.
Najveći posao, međutim, zadaje češljanje njegove dugačke dlake. Ako se to ne radi redovito,dlaka može postati čupava i zapetljana,što će i vlasniku i njemu zadati velike muke. Inače,maltezeri se mogu držati u stanu i neće stvarati probleme ako se redovito izvode van da se dobro istrče i obave nuždu.
Uz češljanje vrlo je važno da mu se svakodnevno čiste oči tj. sa vatom i razrijeđenim 3% acidi boriciem očiste suze oko očiju jer se od neredovnog čišćenja začepe suzni kanali.Uz čišćenje očiju potrebno je i čupati dlake iz ušiju.Čupanje dlaka maltezera ne boli jer te dlake nemaju korijen,samo ih pomalo škaklja.
Potrebno je i napomenuti da se maltezer ne smije često prati.
Iako izgleda kao nepotrebna stvar ali odjeća za maltezera jer vrlo korisna i itekako potrebna.Oni nemaju podlaku kao drugi psi pa se stoga zimi moraju oblačiti da ne bi došlo do problema sa zdravljem.
Prosječna životna dob iznosi 12-15 godina, a u nekim slučajevima životna dob je duža.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.