Male promjene za ugodniji stan

Male promjene za ugodniji stan

Problem starog namještaja može se riješiti na više načina. Bitno je procijeniti njegov kvalitet i očuvanost, jer ako je u lošem stanju, više se isplati kupiti novi.
Kod namještaja za sjedenje, kao što su sofe, fotelje, dvosjedi i slično, bitno je da

je konstrukcija čvrsta i da su udobni. Ako namještaj zadovoljava ta dva kriterija, može se pristupiti presvlačenju ili izradi novih navlaka.

Presvlačenje

Presvlačenje podrazumijeva skidanje postojećeg završnog sloja i tapaciranje  novim. Varijanta presvlačenja je dosta skuplja jer traži više materijala i puno više posla. S druge strane, izrada navlaka podrazumijeva šivenje po mjeri i one se mogu po potrebi skidati. Ta varijanta je jeft inija, traži manje posla, a prednost je što se navlake mogu i oprati. U svaklom slučaju, u bilo kojoj od ove dvije varijante, stari namještaj dobija potpuno novi izgled i može osvježiti prostor. Također,ostavlja mogućnost i većeg izbora materijala i dezena nego kada se kupuje novi namještaj.

Pločasti namještaj

Kada je u pitanju pločasti namještaj, najčešće se ne isplati prepravljati i popravljati stare plakare. Uglavnom je preskupo, a ne dobije se puno. Ako je nekom dosadio izgled starih plakara i želi da ih osvježi, a konstrukcija je još u dobrom stanju, može
se razmotriti varijanta da se samo promijene vrata, ili da se skinu i plakar zatvori kliznim vratima. Na taj način se može promijeniti i osvježiti vanjski izgled plakara.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.