Mačka kao ljubimac

Govor tijela

Neki vlasnici mislite kako njihova mačka može s njima komunicirati samo predenjem, mijaukanjem i zavijanjem, ali mačke zapravo komuniciraju na više raznih načina. One koriste zvukove, držanje tijela, uši, usta i rep, a imaju i bogati vokabular kojim komuniciraju s drugim mačkama. Majke mačke imaju posebno širok raspon zvukova kojima komuniciraju, odgajaju i ispravljaju svoje mačiće.
Predenje obično označava zadovoljstvo i ugodu. Predenje se jasno razlikuje od hrapavog zavijanja namjenjenog mačkama i psima uljezima.
Mijaukanje se može podijeliti na veliki broj podvrsta, ali u osnovi izražava potrebu za pažnjom. Zvukovi su različiti:
*Kratko, visoko mijaukanje mačke koja luta po kući tražeći vlasnika.
*Glasnije i upornije mijaukanje kad želi da joj se otvore vrata ili traži hranu.
*Punokrvno zavijanje od bijesa u nekim neugodnim situacijama, kao kad je zatvorena u putnu košaru za mačke ili kad joj netko slučajno stane na rep.
Mačkin govor tijela doista je fascinantna tema. U načelu, zdravi razum će vam pomoći protumačiti osjećaje i potrebe vaše mačke. Jedan od najlakše prepoznatljivih znakova je držanje tijela zadovoljne mačke, kad je potpuno opuštena i oči drži napola zatvorenima. Opuštena mačka cijela se rastegne i polagano izvlači i uvlači kandže.
Lagano pritiskanje prednjim nogama također je znak zadovoljstva i često prati predenje. To je prisjećanje na prve dane života, kad mačići pritiskanjem dojki majke potiču proticanje mlijeka.
Uši mačke također vam mogu mnogo toga reći o njenom raspoloženju. Mačka će usmjeriti uši prema naprijed ako joj nešto privuče pažnju, kad lovi ili kad čuje zanimljivi zvuk. Nervozna mačka trzati će ušima prema natrag, a vrlo uplašena ili agresivna mačka potpuno će priljubiti uši uz glavu.
Mačka koja frče ili puše i pokazuje zube može biti prilično zapanjujući prizor. Tako, zajedno s karakterističnim bočnim položajem i s nakostriješenim krznom kako bi izgledala veća, mačka predstavlja veću prijetnju uljezu.
Ne zaboravite da mačke jezik koriste na više načina nego ljudi. Jezik pruža mnogo informacija o okolišu mačke. Mačke zapravo „mirišu” jezikom. Jezik se također koristi za njegovanje njih samih i drugih mačaka. Zbog toga nemojte dopustiti mački da vas liže ili ljubi, i morate objasniti djeci zašto to nije dobro.
Način na koji mačka drži rep može vam pružiti uvid u njeno raspoloženje. Mačka koja trči prema vama vjerojatno će podignuti rep u znak pozdrava, a ponekad će saviti sam vrh. Nježni pokreti vrha repa označavaju zadovoljstvo (kod opuštene mačke) ili očekivanje (kod lovca spremnog za skok ili ako hladna mačka čeka ukusnu hranu koju ćete joj dati). Pripazite ako se ovi nježni pokreti pretvore u jače trzanje – što god radili prestanite jer nervirate svoju mačku, a ako cijelim repom mlati sa strane na stranu, bolje se držite podalje od mačke!

www.whiskas.com.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.