Mace su šampioni sanjanja

Ljudi su oduvijek sanjali i to nije ništa novo. Čak i ako mislite da niste sanjali ništa, griješite. To što se ne sjećate svojih nije ništa neobično, s obzirom na to da u toku noći u prosjeku sanjate šest snova, san kojeg se sjetite, obično je onaj posljednji. Naravno, osim ako se u toku noći iz nekog razloga ne probudite. Međutim, mnoge je uvijek intrigiralo da li životinje sanjaju, odnosno da li je san specifičan samo za ljudska bića?
Istraživanja pokazuju da i životinje sanjaju. Dok spavaju, u mozgu nekih životinja odvija se specifična aktivnost, tipična za san. Primjera radi, kokoš i krava imaju jednako prosječno vrijeme trajanja snova za jednu noć, oko 25 minuta. Čimpanza sanja osjetno duže, prosječno oko 90 minuta. Ipak, istraživanja su pokazala da je apsolutni šampion u sanjanju mačka. Vjerovali ili ne, mačka sanja prosječno 200 minuta, što je dvostruko duže od trajanja ljudskih snova.
Osim toga, mačke spavaju duže nego ljudi. U stanju su prespavati više od 20 sati dnevno. Međutim, još uvijek se ne zna o čemu toliko sanjaju. Iako preciznih podataka nema, eksperimenti francuskog neurofiziologa Mišela Žuvea pokazali su da mačke uglavnom sanjaju lov i istraživanje teritorije. Dakle, ukoliko ste nekada posmatrali mačku dok spava i činilo vam se da se trza, vrlo je vjerovatno ste bili upravu i da je čupavo stvorenje zaista sanjalo uzbudljiv san o jednoj od svojih omiljenih aktivnosti, lovu.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.