Ljubimci za stanove

Zlatne Ribice

Ljubimci za stanove

Nemoguće je svakom djetetu priuštiti držanje kućnog lju­bimca kakvog bi ono željelo, ali njegovati njegovu ljubav prema životinjama možemo i uz pomoć manje zahtjevnih vrsta. Ako je vaš izbor zlatna ribica, onda ćete zaista imati malo posla.

Omiljena akvarijumska vrsta, zlatna ribica, popularna je pri­je svega zbog lijepog izgleda, ali i otpornosti i izdržljivosti. Njen životni vijek je oko de­set godina, ali ima ih koje žive i četrdesetak godina.

Zlatnih ribica ima oko 300 verzija, koje su ukrštanjem razvili odgajivači. Neke su česte i brojne, pa stoga i vrlo pristupačne, ali ima i onih čija cijena dostiže astronom­ske visine.

Pravilan odnos količine vode i broja ribica od presudnog je značaja za njihovo zdrav­lje. Idealno je da dvije ribice dugačke oko sedam centim­etara žive u 14 litara vode. To je zapremina “kugle” prečnika 30 cm.

Zanimljivo je da zlatne ribice posjeduju izvjesnu inteligen­ciju, pa tačno znaju kada će dobiti hranu i prepoznaju osobu koja ih hrani. Pored toga, utvrđeno je da nisu ra­toborne i nikad se ne takmiče sa najbržom među njima. Puste je da prva jede, a ostale jednostavno čekaju da hrana padne na dno i tada je jedu.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.